Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför gick lågprisvaruhuset i konkurs

Om omsättningen på Nisses varuhus hållit sig på den nivå som gällde för bara en månad sedan kanske rekonstruktionen lyckats.
– Men försäljningen sjönk drastiskt, med 60 procent, meddelar Kent Axelsson, vd för GIA-gården AB:s vd som äger varuhusen i Smedjebacken och Västerås.

Den klart tväraste dykningen står dock butiken i Västerås för. I Smedjebacken blev nedgången marginell, mellan fem och tio procent.

– Men Smedjebacken dras med i fallet, tyvärr, tillägger Kent Axelsson.

Fortfarande i mitten av augusti fanns hoppet kvar, att den pågående rekonstruktionen skulle kunna ros i hamn.

Men i fredags tvingades Kent Axelsson tillsammans med Hans Ödén från Ackordscentralen ta det slutliga beslutet att låta rekonstruktionen övergå i en konkurs.

Och redan under måndagen basunerades budskapet ut via en helsidesannons, där Nisses tackar för sina fem år i Smedjebacken och bjuder in kunderna till en konkursutförsäljning av hela sortimentet.

Kent Axelsson kan därmed bara dra en djup suck och notera att sommarens schackdrag med försäljningen av fastigheten i Smedjebacken till fastighetsförvaltningsbolaget Ektornet Real Estate 5 AB (en del i Swedbank-sfären) inte räckte för att stabilisera läget.

Planen då var att frigöra kapital för att tackla de drygt åtta miljoner kronor som man låg back med redan i juni.

– De båda varuhusen är tillsammans anpassade för en omsättning på cirka 90 miljoner. I år når vi knappt 60 miljoner, och då går det inte att fortsätta.

Kent Axelsson tror att en orsak till misslyckandet är att åtgärderna sattes in för sent. Man gick in i en sommar med lager fyllda av ett sommarsortiment, och sedan blev som bekant sommaren allt annat än somrig.

Sannolikheten bedöms samtidigt som stor att en ny aktör kommer att både köpa butiksinredningen i Smedjebacksbutiken, och starta en liknande verksamhet i lokalerna kring årsskiftet.

– Jag vet ännu inte namnet på efterträdaren. Men det vore underbart om denne kommer in snabbt i bilden.

Kent Axelsson menar att det skulle kunna medföra att de tio anställda i så fall har en chans att jobba kvar.

Den statliga lönegarantin kommer att aktiveras, vilket för de flesta innebär att lön kommer att betalas ut i tre till sex månader.