Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför flyttar holländare till Dalarna

Annons

- Vi vill se hur det går för våra utvandrare. Det är ett stort intresse i vårt hemland för att flytta till Sverige, och Dalarna är populärt, berättar journalisterna.

Hollands näst största dagstidning Algemeen Dagblad och emigrationsmagasinet Ajuus fanns med på den här resan.

- Även Hollands största tidning De Telegraaf skulle ha varit med men tvingades i sista stund lämna återbud på grund av sjukdom. Men de har redan beställt en egen guidning längre fram, berättar Helene Persson Grafman som är projektledare för Flytta till Dalarna vid Region Dalarna.

I Malung fick gruppen träffa tre holländska familjer som sedan några år tillbaka bor i Malung och driver företag:

Monique och Martijn Scherpbier driver hotell Lugnet, vid riksväg 71 strax söder om Malung. Där bodde gästerna en natt.

Hilje Blaauw och Pieter Lucas driver Malungs äventyr/Pannkakshuset. De guidade gruppen på en vildmarkssafari.

Astrid och Piet Bijvoet driver vägkrogen Dutch Mountain (Holländska berget) vid E45 i Lisskogsåsen, sydväst om Malung. Där åt gruppen lunch innan de drog vidare på sin Dalaturné.

- Vi trivs fantastiskt bra och företaget går också riktigt bra. Tänk bara att kunna gå ut och se bort över de här vidderna och bergen en solig dag, berättade Astrid och Piet som funnit sig mycket väl tillrätta i sitt nya hemland där de bosatt sig ganska ensligt, med en enda bofast granne.

I Holland bor det 475 invånare på varje kvadratkilometer. I Dalarna tio. I Lisskogsåsen kan man nog räkna flera kvadratkilometer alldeles för sig själv.

- Större utrymme och mindre stress, fin natur och frisk luft, billigare boende och bättre för barnen är några faktorer som lockar holländare till Sverige, och Dalarna är ett av holländarnas favoritmål, både som turister och som emigranter, säger Patricia van Trigt som är Hollandslots för Flytta till Dalarna och hjälper landsmän som vill flytta hit.

I år har åtta familjer från Holland flyttat till Dalarna. Ytterligare sex är på väg.

- I mitten av november ska vi arrangera informationsträffar i Utrecht för holländare som vill flytta till Dalarna. Intresset är enormt stort. Vi har utökat informationen från en till två dagar och redan är det 150 som anmält sitt intresse, säger Helene Persson Grafman.

Lördagen i Malung bjöd de holländska gästerna på en strålande förvinterdag med solsken, några minusgrader och gnistrande snö. Rena reklamannonsen. Att de fick se älgar i vilt tillstånd samt komma ut på vildmarkssafari och grilla korv över öppen eld höjde stämningen.

- Här skulle man visst kunna bo, i alla fall ett år till att börja med, tyckte fotografen Joost Hoving.

Från Malung drog gruppen sedan vidare för att se hur fler holländska familjer lyckats med att etablera sig i Orsa, i Grangärde och i Smedjebacken.

Resultatet av helgens besök kommer att bli reportage i de holländska tidningarna, något som kanske lockar fler företagsamma holländare att flytta sina bopålar från trängseln i Holland till svängrummet i Dalarna.