Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför exporterar inte Falu rödfärg

– Rödfärgspigmentet är en ändlig råvara. Vi beräknar att den räcker i ungefär 80 år om vi fortsätter att ha den konsumtion vi har i Sverige, säger Pernilla Wigren, vd på Falu Rödfärg, till TT.

– Har man, som vi, gjort färg i mer än 300 år så är 80 år en väldigt kort tid.

Men på många håll i världen har man fått upp ögonen för den järnröda, svenska färgen som glimrar när kvällssolen skiner på den. Utländska byggare och arkitekter gör ofta studiebesök i Dalarna och för några år sedan blev färgen något av det hetaste man kan tänka sig i Japan. I dagarna öppnade fotoutställningen De röda husen – som visar på de rödmålade husen som en del av det svenska landskapet och kulturarvet – i USA:s huvudstad Washington, dit den rest från Paris i Frankrike.

– Vi får mycket propåer från olika delar av världen, bekräftar Wigren.

– Men vi har valt att inte uttalat satsa på export eftersom vi vill prioritera att färgen finns länge i Sverige.

Enligt Wigren brukar utländska besökare fascineras över att samma produkt har färgat så stora delar av landet – att den finns på både stugor, industribyggnader, hemlighus, herrgårdar och slott från norr till söder.

– De brukar bara stå och titta när de ser att det finns byar där alla hus har målats med samma färg, berättar hon.

Några av de entusiaster som besöker företaget får ändå lov att importera färgen till sina hemländer. Det har bland annat skett till Ryssland, Frankrike, Tyskland, Finland och Chile.

– Vi har sålt i Kanada också men nu är den personen på väg att gå i pension och då slutar vi. Det blir ofta så, att vi hänger upp det på enskilda ”Falu rödfärgs-ambassadörer”, säger Wigren.

Detta kan dock komma att ändras – om man hitta ett sätt att utvinna mer råvara. Förra sommaren gjorde bolaget en inventering av råvara ovan jord, nu håller man på med en kvalitativ kontroll av den.

– Vi använder oss av den kopparfattiga malmen och vi utreder nu om vi kan få bryta mer av den eller helt enkelt ta upp rasmassor. Men gruvan är stängd och klassad som ett världsarv så det är inte bara att börja ta upp malm, berättar hon.

Om råvarufrågan löser sig kommer Falu Rödfärg sannolikt att göra en större exportsatsning inom några år. Kanada, Baltikum och Ryssland, som har liknande natur som Sverige och mycket trähus, hör till de marknader som Wigren vill satsa på.

Än så länge är det dock Sverige som gäller. Falu rödfärg har legat stadigt på en omsättning på ungefär 65 miljoner kronor de senaste åren även om volymen minskat något. Det beror bland annat på ökad konkurrens från stora färgföretag som Alcro och Nordsjö som tagit fram sin egen variant av den röda husfärgen.

– Det har också kommit in en del kopior på marknaden. Men konsumenterna blir allt mer kunniga om originalet och dess värde, säger Wigren.

– Om vi inte lyckas få fram ny råvara är det viktigaste att vi fortsätter att finnas här i Sverige.