Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför blev utsatta barn misstrodda

/
  • Kammaråklagare Niclas Eltenius är mycket kritisk till hur utlåtanden från vittnespsykologer tidigare fått påverka bedömningen av sexbrott mot barn.

Kammaråklagare Niclas Eltenius är skarpt kritisk till hur vittnespsykologer genom åren medverkat till att sexbrott mot barn blivit outredda eller till att förövare friats i rättsliga instanser.
– I dag finns en helt annan syn på tillförlitligheten hos de här vittnespsykologerna som åkte land och rike runt och tjänade stora pengar, säger Eltenius.

Annons

Anledningen till Eltenius skarpa kritik är det ärende från 1999 han nu granskat och som lett till att han i måndags väckte åtal mot en 49-årig man i Leksand.

Mannen satt under juli 1999 häktad i två veckor, misstänkt för att sexuellt ha utnyttjat sin då nioåriga styvdotter.

Under utredningen anlitades en kvinnlig vittnespsykolog som i ett yttrande var mycket kritisk till hur förhören med flickan gått till. Enligt henne hade flickan blivit påverkad av de som ledde förhören, något som lett till att utredarna missförstått flickans berättelse.

Psykologens utlåtande vägde också tungt vid bedömningen av ärendet. Utredningen lades ned och mannen försattes på fri fot. Samtidigt blev flickans trovärdighet ifrågasatt.

Frustrationen över att inte ha fått någon upprättelse fick också hennes mamma att för två år sedan vända sig till åklagarkammaren i Falun med en begäran om att utredningen skulle återupptas.

Ärendet hamnade hos kammaråklagare Niclas Eltenius som efter att ha granskat materialet också kom fram till utredningen lagts ned på mycket vaga grunder.

Sedan dess har nya förhör hållits med den i dag 21-åriga kvinnan, hennes mamma och även den misstänkte 49-åringen. Mannen, som numera inte har någon koppling till målsägaren eller hennes familj, nekar till brottet.

Åklagaren anser dock bevisningen stark och i måndags väckte han åtal mot mannen för sexuellt utnyttjande av underårig. Samtidigt riktar Eltenius också mycket skarp kritik mot de vittnespsykologer som ofta anlitades vid utredningar eller mål där barns vittnesmål var av stor betydelse.

– I dag finns en helt annan syn på tillförlitligheten hos de här vittnespsykologerna som åkte land och rike runt och tjänade stora pengar, säger Eltenius.

– De kritiserade alltid hur förhören med barnen gått till och kom nästan alltid fram till att barnen inte var trovärdiga, säger Niclas Eltenius.

Resultatet blev också att många sexbrott mot barn lades ned redan i utredningsstadiet eller att sexbrottslingar friats i rättsliga instanser.

– I dag lyssnar man direkt på barnen utan att deras berättelser ska analyseras av någon psykolog, menar Eltenius.

I det åtal han nu väckt mot 49-åringen åberopar han två vittnen som flickan anförtrodde sig åt strax efter att övergreppet skett.

– Det finns också förhör med flickan från 1999 inspelade på video. Om det blir nödvändigt kan jag begära att de spelas upp inför rätten, säger Niclas Eltenius.

Frågan är också om den kvinnliga vittnespsykologen kommer att dyka upp under rättegången.

– Vi får väl se om mannens försvar kommer att åberopa henne, säger Eltenius.

Den åtalade 49-åringen avtjänar just nu ett fängelsestraff i södra Sverige efter att han för två år sedan dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt mot barn samt för en rad fall av ofredanden.

Annons