Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blev sexboken succé

Det har redan skrivits många spaltmeter om E L James osannolika försäljningsframgång med den erotiska vågade Femtio nyanser av honom. Ordet osannolik tycks förövrigt handla om något mer än antalet sålda exemplar, framförallt om att en bok av det här slaget kunnat bli succé.

Annons

Särskilt långt behöver man inte läsa för att förstå att framgången inte beror på litterära kvaliteter. Vägen mellan sexscenerna är summariska transportsträckor, handlingen lider inte precis av fetma . Den unga litteraturstudenten Anastasia Steel träffar den självsäkre, framgångsrike men också mystiske företagaren Christian Grey.  Ana, som hon kallas, är lika imponerad över Christians bedrifter (hans företag skildras närmast som ett slott) som oroad över hans mörka hemligheter.

Snart vill han att de ska upprätta ett avtal mellan varandra. Ana tvingas fundera över om hon kan tänka sig att ställa upp på sexuella aktiviter som piskning, bindning och avancerad sex. Trots de utförliga beskrivna BDSM-scenerna, är intrycket av karaktärerna att de är högst könstraditionella och klichéartade. Ana är oskuldsfull, vilsen och passiv. Christian är stark och handlingsinriktad men också känslomässigt skadad.   

Jag tappar snart räkningar över hur många gånger "Ana rodnar med blossande kinder" och Christian ser på henne "med lågande blick".  Samtidigt finns något här som faktiskt gör boken intressant och som jag tror är en av de många anledningarna till att den lockat så stor publik: Språket är lika oskyldigt som sexscenerna är avancerade. Samma sak gäller intrigbygget. På ett plan handlar det om en klassisk tjejbok, drömmen om den vackre prinsen som plötsligt dyker upp och på starka armar lyfter sin blivande prinsessa in i värld av rikedomar och maktspel.

Det är lätt att urskilja de långa, slingrande litterära rotsystemen. Där finns sagan och där finns riddarromanen. Där finns också gestalter som Thomas Hardys Tess av d´ Urberville. Där finns populärkulturella influenser som Harlequinromaner och feelgodlitteratur typ Bridget Jones Dagbok. Sist men inte minst finns där Twilightserien.  E L James böcker började som fanfiction. Hon skrev helt enkelt vidare på Twilighthistorien innan hon bytte namn på karaktärerna och förvandlade alltihop till något eget. 

Troligen är det blandningen av högst traditionell litteratur och en betydligt mer erotiskt kittlande variant som väckt de många läsarnas nyfikenhet. Christian Grey blir en hybrid mellan en gentlemannamässig prins och en twistad sexgud.  Ana dras steg för steg in i hans värld och tänjer sin egen sexuella tolerans, men kanske även läsarens, åtminstone om man ska döma av hur många som velat läsa boken.

Vart historien tar vägen återstår att se, det här är bara första delen av tre. Något litterärt mästerverk har James definitivt inte skrivit, men böckerna är intressanta som fenomen. Om man utifrån den här romanen ville skriva en instruktion till hur en bästsäljare skapas kunde den låta ungefär såhär: Bygg gärna vidare på en lång tradition, men blanda det konventionella eller stereotypa med något som för vissa är mycket pikant, för andra mycket provocerande.