Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blev det nej till polishusbygget

Nej till rättscentrum.
Det var inget svårt beslut för rikspolisstyrelsen (RPS) att fatta.
Av två anledningar:
Tiden för nybygge var fel och kostnaderna för höga.
– Vi såg det som utsiktslöst att gå till regeringen och begära att få teckna avtalet, säger Jan Andersson, ekonomidirektör.

Dalapolisen har under det senaste året lagt ner 1,6 miljoner kronor och 5 000 arbetstimmar på att få bygga det nya, gemensamma polishuset på Kullen.

Men rikspolisstyrelsen, som stöttat Dalarna under hela processen, sa plötsligt och oväntat nej.

Man tänkte inte gå vidare med ärendet till regeringen.

Jan Andersson är ekonomidirektör vid rikspolisstyrelsen och beslutande i frågan.

Hur tänkte ni?

– Det var inte så svårt, säger han.

Enligt Andersson finns det två delar i det här.

Dels handlar det om den framtida organisationen, svensk polis ska 2015 bli en sammanhållen myndighet.

– I det perspektivet vet vi att regeringskansliet är måna om att vi inte bygger fast oss i lösningar som kanske inte passar den framtida strukturen.

Enligt Jan Andersson såg RPS det som utsiktslöst att gå till regeringen med Dalarnas underlag.

– Vi tror inte på framgång för sådana avtal och nybyggnationer, innan vi vet hur den framtida regionindelningen kommer att se ut. Det gäller inte bara Dalarna, säger han.

Är det så att regeringen har sagt att man, inför polisens omorganisation, inte vill ha sådana här ärenden?

– Nej, det säger man inte. Vi gör bedömningar av våra utsikter i ärenden när vi har beredningar av ärenden i samråd med regeringskansliet.

Den andra delen som fick RPS att backa är kostnaderna för rättscentrum Dalarna.

Enligt det underlag som polismyndigheten lämnade ifrån sig för beslut, krävdes extra anslag med tio miljoner kronor per år, för man skulle kunna bygga och bo i rättscentrum.

– Det var inga tillfälliga extra pengar, utan ett anslag över tid som skulle behövas för att klara lokalförsörjningen, förklarar Jan Andersson.

Och det går inte.

Enligt ekonomidirektören måste svensk polis vända på varje krona för att klara sin verksamhet.

– När man vill göra så här stora investeringar så måste vi göra noggranna bedömningar. Inriktningen är att det ska generera i sänkta kostnader, inte ökade, säger Jan Andersson.

Kände inte ni till utredningen av polisorganisationen och reflekterade över vilka konsekvenser det skulle kunna få för projekt som Dalarnas?

– Jag har inte följt det arbetet.

– Myndigheten måste få äga frågan om sin egen lokalförsörjning och den slutgiltiga kostnaden fick jag kunskap om först på slutet, säger Jan Andersson.

På fråga om RPS inledningsvis uppmuntrat Dalarna att arbeta för ett rättscentrum säger ekonomidirektören att han inte kan svara på hur det gick till i inledningen av projektet.

– Min roll är att vara beslutsfattande i samrådsfrågor, medan ärendet bereds av den nationella fastighetsgruppen, säger han.

Jan Andersson förklarar att RPS är skyldig att stötta de enskilda polismyndigheterna i lokalfrågor och måste, i den mån resurser finns, stödja en myndighet som vill göra en egen utredning.

När den sedan är gjord, så ska RPS ta ställning till den fortsatta hanteringen efter begäran om samråd från den enskilda myndigheten.

– Vi har hjälpt Dalarna så gott vi har kunnat, säger han.

Frågan är då om de 5 000 timmarna och miljonkostnaden lagts ner förgäves?

– Vi är alltid måna om att bra beslutsunderlag tas fram och i det här fallet finns ett sådant.

– Men hur framtiden ser ut efter 2015 kan jag inte svara på. Vi tror att Dalarna kan ta med sig delar av arbetet med lokalfrågan in i den nya organisationen.

Det kan bli ett rättscentrum i Dalarna i framtiden?

– Det kan ingen svara på.

– Beslutet gäller det underlag som lagts fram till oss nu.

– Kommer man med andra lösningar som ligger i linje med den nya organisationen, och som kommer att spara pengar, då är jag övertygad om att det kan prövas igen, säger Jan Andersson.

Polisen Dalarna kommer nu att få hjälp av nationella fastighetsgruppen för att kunna lösa de mest akuta bristerna i de befintliga polishusen i Falun och Borlänge.

– Vi är lika frustrerade som polisen Dalarna. Och vi är väl medvetna om situationen. Men det är återhållsamhet som gäller, säger Jan Andersson.