Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är det ingen brådska att ta tag i den brandskadade skogen

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Det finns ingen anledning att skynda sig ut för att upparbeta den brända skogen. Det konstaterar Skogsstyrelsen.
"Det räcker om man börjar till våren", säger ekologen Gunnar Isacsson.

Annons

Ökad risk för angrepp av olika skadeinsekter och svampar är ingen ovanlighet efter skogsbränder. Men i år kommer länets skog att klara sig, konstaterar Skogsstyrelsens expert Gunnar Isacsson.

– De granar som dödats av bränderna den här sommaren torkar ut så pass snabbt att granbarkborren inte kan föröka sig i den. När det gäller granar som överlevt branden ökar risken för barkborreangrepp under nästa år, men då räcker det om man börjar upparbeta den skadade skogen till våren.

Huruvida det blir skador under 2019 och 2020 eller inte beror helt på de lokala förhållandena, hur kraftigt brandskadade träden är, vilka skogliga åtgärder man väljer att göra och hur vädret blir.

Förutom det faktum att det helt enkelt inte är någon brådska så finns det andra skäl att vänta med upparbetning av skogen. När den synliga branden är släckt kan nämligen glödbranden i marken pågå länge till – till och med hela vintern.

– Glödbranden kryper sakta ner i torvmossar och andra ställen fast det är fuktigt, och det är inte säkert att gå där förrän branden slocknat helt. Dessutom kan träd, vars rötter brunnit upp, falla omkull utan någon som helst förvarning.