Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är bensinen rekordbillig i höst

Efter flera sänkningar den senaste tiden ligger nu bensinpriset på den lägsta nivån i år. Det vanliga prisfallet på hösten har fått en extra skjuts av att allt fler raffinaderier är i gång.

Annons

Ledande bensinbolag har sänkt priset sex gånger de senaste två veckorna. En liter bensin kostar nu 14:33 kronor, det lägsta priset hittills under året.

Bensinen brukar bli billigare på hösten. Efterfrågan minskar när sommarens semesterresor tar slut.

– Det är en vanlig företeelse, men den har spätts på i år eftersom raffinaderikapaciteten har varit lägre än normalt, säger Ulf Svahn, vd på bränsleorganisationen SPBI

Ett antal raffinaderier runt om i världen har nämligen varit stängda av olika skäl. Ett raffinaderibolag har gått i konkurs och på ett stort raffinaderi i Venezuela utbröt en brand, liksom på ett mindre i USA.

– Flera av varandra oberoende händelser har skapat den här situationen. Det har tryckt upp bensinpriset mot råoljepriset kraftigt.

När raffinaderierna nu är i gång sjunker priset igen. Det närmaste året kommer vi få se en lugnare utveckling, tror Ulf Svahn.

– Det finns tillgång på råolja och vi väntar ingen stor ökning av efterfrågan, givet att inget dramatiskt händer.