Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk i täten av Tour de France

Annons

En dansk leder Tour de France.

På söndagen vann 33-årige Michael Rasmussen den hårda åttonde etappen och på köpet fick han den gula ledartröjan.

Rasmussen må inte vara lika känd som sina danska föregångare, men i proffscyklistkretsar är han respekterad. Inte minst när det vankas bergsetapper. På söndagen visade 33-årige Rasmussen än en gång klass när han tog hem den 165 kilometer långa, åttonde etappen av Tour de France.

Dansken, som vunnit bergströjan de senaste två åren, vann 2 minuter och 47 sekunder före spanjoren Iban Mayo.

Loppet från Le Grand-Bornand och Tignes blev speciellt. Michael Rasmussen malde på i sin egen takt och tvingade konkurrenterna en efter en att släppa kontakten. Tysken Linus Gerdemann, som ledde inför söndagens etapp, var hela fem minuter efter Rasmussen i mål och miste därmed den gula tröjan.

Efter insatsen i Alperna har Rasmussen både den prickiga bergströjan och den gula ledartröjan.

Lika stark som Rasmussen är i bergen är han svag i tempoetapperna. Men dansken tror att årets sträckning kan gynna honom.

Rasmussen uppges vara något av Danmarks motsvarighet till Gunde Svan. Enligt Ritzau är dansken en perfektionist av stora mått. Det finns mängder av historier om Rasmussens noggrannhet. Han väger havregrynen innan han äter, byter ut säkerhetsnålar till nummerlappen om han kan hitta några som väger mindre och filar på sin cykel om han kan vinna en millimeter.

Den stora triumfen väntar han dock fortfarande på. I Tour de France har Rasmussen som bäst slutat sjua, det var 2005. I år hoppas han överträffa den bedriften. Tolv etapper återstår innan segraren rullar in på Champs-Élysées i Paris.

TT

Mer läsning

Annons