Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansglädje till alla

/

På lördag omvandlas entréhallen på Dalarnas museum till ett enda stort dansgolv – när Angelica Sjöholm och Linda Jacobsson bjuder Dalarnas funktionshindrade på en riktig svängom.
– Det är bara glädje, kärlek och dans rakt igenom, säger Angelica.

Annons

"Massa kärlek i luften" – så beskriver Angelica Sjöholm den förra danskvällen som hon och Linda Jacobsson arrangerade i februari tidigare i år.

Idén hade snappats upp efter ett besök på Länsdansen – ett arrangemang för funktionshindrade som hålls en gång i månaden på platser runt om i Dalarna.

– Jag och Linda såg hur uppskattat det var, och tyckte att det borde finnas mer likande saker. Så då bestämde vi oss för att dra ihop det här, säger Angelica.

Kvällen blev en succé – och de var snabba med att lova repris. Och nu är det återigen dags att ta en svängom – denna gång på Dalarnas museum.

– Det blir på lördag, den 23 augusti. Vi kör från 14.00 till 17.00, och det är bara glädje, kärlek och dans rakt igenom, fortsätter Angelica och får medhåll från Stig Norén, som tillsammans med sitt band PopNix står för musiken.

– För vår del är de här spelningarna de absolut roligaste vi gjort. De är så dansanta, lyckliga och spontana, säger han.

Museet ser i sin tur arrangemanget som en möjlighet att locka ny publik.

– Vi ser det som ett tillfälle att prova någonting nytt. Vi har ju haft lunchdiscon, och det här blir en slags förlängning på det, säger Isabell Boväng som är programansvarig på museet.

– Vi försöker bredda, och få in andra saker som har med kultur att göra

De hoppas nu slå förra omgångens 60 deltagare. Och Angelica, som själva är både dansare och zumbainstruktör, kan garantera att det finns många fördelar med att ge sig ut på golvet.

– Du ökar på alla glädjehormorer. Och när du rör på dig får du dessutom i gång blodcirkulationen. Du träffar folk, får både det sociala och gemenskapen. Så det finns både fysiska och psykiska fördelar.

– Man får dansa precis hur man vill. Det blir både snabba och lugna låtar, bugg och foxtrott. Och vill man sitta bredvid och titta på går det precis lika bra.

Annons