Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansbandsveckan satsar på Europa

SvenskaDansbandsveckan i Malung har medverkat på en internationell danskonferens medarrangörer och dansband från delar av Europa. Ett av målen var att träffa andraarrangörer och dansband från andra länder.

Under konferensen fördes diskussioner mellan olika arrangörer om förutsättningarna för att arrangera dans. Bland annat diskuterades olika regelverk, tillstånd ochlagstiftning kring ett dansarrangemang mellan representanter från Sverige, Norge och Island.

Dansbandsveckan genomförde också egna interna möten för att planera för framtiden. Många av sakerna som diskuterades var att hitta nya möjligheter för att stärka Dansbandsveckan och dess varumärke så att fler vill ta del av vad som erbjuds. Bland annat diskuterades nya aktiviteter, marknader och målgrupper.

– Vi brukar alltid åka iväg och diskutera nya idéer och planera för framtiden. Det är en viktig del i strävan att vidareutveckla Dansbandsveckan. Nu passade det bra att vara med på denna konferens och träffa andra arrangörer och dansband och samtidigt ha våra interna möten om framtiden och utvecklingen, säger Bertil Elfström, ordförande i Dansbandsveckan.

I Nordenär dansbandsmusik ett eget fenomen som inte finns i andra länder i Europa. Det är inte själva musiken som är skillnaden utan det är takten som den spelas i. De svenska dansbanden och många av de norska, danska och finska dansbanden som spelar under Dansbandsveckan i Malung vet hur denna takt ska vara, så att dansarna kan dansa till musiken.

– Våra dansgäster underDansbandsveckan i Malung vill att dansbanden ska spela i en speciell takt, det ska vara två snabba och två lugna låtar. Och takten ska vara rätt för att man ska kunna dansa bugg och foxtrot till musiken, poängterar Åsa Hedlöf, bokningsansvarig i Dansbandsveckan.

Att vara med på en internationell danskonferens öppnar för många olika möjligheter inför framtiden. Nya kontakter knyts, nya arrangörer möts och nya dansband finns på plats och nya samarbetsprojekt diskuteras.

– Att vara med på den härinternationella danskonferensen var ett viktigt steg för Dansbandsveckan föratt utvecklas vidare och hitta nya marknader, målgrupper och dansband för att få fler att komma och dansa i Malung. Vi har ett starkt koncept som vi vill sälja i även utanför Sveriges gränser, understryker marknadsansvarige Lars Bälter.

Av flera band från olika länder i Europa som spelade upp till dans underkonferensen var bland annat Streaplers med från Sverige. Många som dansade till dem dansade förutom bugg och foxtrot även linedance.