Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansbandsveckan är höjdpunkten

Sommarturismen har ökat påtagligt i Malung- Sälens kommun. Detta gäller både den norra kommundelen - Sälenfjällen- och centralorten Malung. Den gångna sommaren betecknas av affärsidkarna i centrala Malung som den bästa på åratal och de flesta affärsmännen är också mycket nöjda med sommaren som lockat fler besökare än de senaste åren. Och toppveckan i centralorten Malung är naturligtvis Dansbandsveckan som inte kan jämföras med någon annan vecka - inte ens julhandeln.

- Vi kanske hade litet färre turister under försommaren men under semestermånaderna var det fler än någonsin och där saknar naturligtvis vecka 29 - Dansbandsveckan - motstycke säger en nöjd ordförande i Malungshandlarna Göran Eriksson som också konstaterar att årets turistsommar varit den bästa under de femton år han bedrivit handel i centralorten Malung.

- Sedan är det väl så att vissa branscher går sämre ena året andra bättre och så har det också varit den här sommaren där det verkar som att klädbranschen haft det litet tuffare än andra branscher säger Göran Eriksson i Malungshandlarna.

När det gäller sensommaren blev det klart sämre men det konstateras att det då varit fler danska och tyska turister men även holländare än det brukar vara och detta gör att sammantaget har det varit en mycket bra sommar för handlarna i kommunen.

- Vi har också noterat att vildmarksturismen har ökat i Malung och främst är det holländare som kommer till bygden men det är annars Dansbandsveckan som gör att hela bygden lever upp och den har en enorm betydelse för affärslivet i centralorten Malung säger Göran Eriksson.

Göran Eriksson berättar också att många kunder kommer tillbaka år efter år då man upplever att vi på landsbygden har en betydligt bättre personlig servicenivå än man kanske har i storstäderna.

- Vi är också unika då vi har många små affärer vilket skiljer sig mot de större orterna där stora affärskedjor dominerar. På en liten ort kan kunden hitta det unika på ett helt annat sätt än i en stortstad säger Göran Eriksson.

Det enda som egentligen är negativt är de tillfälliga handlare som kommer till Malung och då tar bort en del av köpkraften för de affärsmän som finns året runt i bygden säger Göran Eriksson som också konstaterar att etableringen av livsmedelsbutiken Lidl i centrala Malung också har blivit ett lyft för centralorten Malung. Det har bland annat visat sig efter gågatan i Grönland i centrala Malung där det blivit ett helt annat liv efter det att Lidl etablerade sig.

De branscher som noterar en klart bättre sommarförsäljning än tidigare är presenthandeln, skinnhandeln, skohandel och elektronikhandeln men även andra branscher har haft en bra sommar.

- Men jag vet att vi kan bli ännu bättre sommartid genom att ha olika arrangemang och på det sättet locka ytterligare sommarbesökare till bygden säger Göran Eriksson som menar att det är viktigt att alla samarbetar för att göra framförallt centralorten mera attraktiv.

- Vi ser ju vilket fantastiskt lyft vi fått genom Dansbandsveckan en vecka som naturligtvis saknar motstycke och som också gör att många av oss handlare överlever säger ordföranden i Malungshandlarna Göran Eriksson.

- Men vi kan göra mycket mer på andra tider av året för att locka folk till Malung men då krävs också ett ökat engagemang av oss handlare och att vi samarbetar och vi borde även kunna locka ännu fler turister under vinterhalvåret då turisttrafiken är stor upp mot Sälenfjällen säger Göran Eriksson.

Men för många Malungshandlare var årets turistsommar den bästa någonsin.