Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans i skolan - på kungliga Operan

- Tänk kreativitet istället för prestation. Jag känner att det är mycket prestationstänkande i luften nu, säger dansläraren Anders Frisk.

Tillsammans med tio sistaårselever från Martin Koch-gymnasiets dans/estet-program har han gjort en koreografi som visas upp för de franska gästerna. De franska eleverna har gjort en egen koreografi och meningen är att allt ska sammanföras till ett stycke. Temat för dansen är möte.

- Vi arbetar efter lösa förutsättningar och ser vad som händer. Skillnaden mellan stilarna är i stort att fransk dans är mer åt det expressiva hållet, medan vi i Sverige är mer för showdans. Här har vi också en mer styrd teknisk form.

Martin Koch har haft flera utbyten med skolan i Rennes, i ämnena dans och franska. Inbjudan till dansbiennalen kom från Statens kulturråd. På söndag ska gruppen hålla en workshop i hur man kan arbeta tillsammans från olika danskulturer.

Under dansbiennalen medverkar bland andra kulturminister Lena Adolfsson Liljeroth och Madeleine Onne som är chef på kungliga Balettskolan. Anders Frisk hoppas att dagarna ska ge eko inom flera områden.

- Kulturdepartementet håller på med en kartläggning av dans i skolan. Jag hoppas på att man ska lyfta ut dansen och göra den till ett eget ämne. Eller att man kan få idrottslärare att våga använda dans mer, det finns en viss osäkerhet i dag.

- Danspedagoger behöver få upp ögonen för att man kan arbeta på nya sätt. I Frankrike har man koreografer som arbetar i skolorna, efter elevernas kroppar, miljö och förutsättningar. Den metoden har börjat användas på flera håll i Europa. Vi behöver komma ifrån den styrda tekniska formen vi har här.

För de franska dansarna är dock syftet med biennalen ett annat. Anha Blanchiot och hennes kompisar studerar modern dans i Rennes. På frågan om vad de hoppas få ut av helgen kommer svaret snabbt.

- Att ha så roligt som möjligt!