Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dan tror mycket på mänsklig gemenskap

Han ser livet som ett långt lärande där målet är att bli av med alla fördomar.
– Det går sakta med säkert åt rätt håll, säger han med ett stort leende.
Samma leende finns också med när han avslöjar att alla försök att bli rik har slutat i katastrof.
Därför investerar Dan Driesel numera endast i mänsklig gemenskap – gärna tillsammans med ungdomar som behöver bli sedda.

Innan han hade fyllt tio år hade Dan Driesel utvandrat från Leksand till Toronto i Kanada tre gånger.

– Det var pappa som efter kriget ville pröva lyckan och till sist lyckades det, berättar han.

Den något ryckiga barndomen innebar dock att han aldrig fick studiero och ständigt hamnade efter både i skolan i Sverige och i Kanada.

– Det är något som följt med mig hela livet och påverkat min självkänsla, berättar han.

Vid 20-års ålder flyttade Dan Driesel hem till Sverige och Leksand igen – utan några egentliga framtidsplaner.

– Men livet bestämmer självt vägen åt en ibland. Jag fick sommarjobb på familjens pensionat Tre Kullor och målade om anläggningen – innan jag visste ordet av var jag målarmästare!

Och livet fortsatte att ta ut svängarna. Efter ett par år där den egna familjen stod i centrum, var det i mitten på 1970-talet dags att emigrera igen.

– Den här gången blev det USA och San Fransisco. Jag kan verkligen rekommendera alla – speciellt ungdomar – att bo i ett annat land ett tag. Det är en otrolig erfarenhet som präglar hela ens fortsatta liv.

Sjutton år blev det i San Fransisco och jobben var många – allt från målare till konsertarrangör.

– Jag och mina kompisar var bland annat med och arrangerade Imagine Nine Ink som var en av tre stora välgörenhetskonserter 1982.

– En annan gång hade vi bokat Ray Charles, men han hoppade av i sista stund och den gången gick vi back 37 000 dollar. Varenda gång jag försökt tjäna pengar har det gått åt skogen!

Numera är gemenskap det han helst investerar i och efter många år utan att riktigt veta vad han egentligen skulle jobba med har han hittat rätt.

Sedan september 2001 är han anställd som fritidsledare i Leksands kommun och till alla föräldrar som har struliga tonåringar är rådet:

– Få inte panik – det brukar rätta till sig. Men om ditt barn hamnar snett så är det ditt ansvar att få allt på rätt köl igen.

Att komma med pekpinnar och förmaningar som första "åtgärd" är dock inget han rekommenderar.

– Nej, först handlar det om att se tonåringen, acceptera den som den är och tala om allt det goda du ser i ditt barn. Därefter kan arbetet med att komma vidare i livet börja.

I sitt arbete som fritidsledare i Leksand träffar Dan Driesel dagligen barn och unga med mer eller mindre jobbigt bagage. Men det är inget som skrämmer eller tynger honom – snarare tvärt om.

– Jag gillar de här ungdomarna – de har personlighet och följer inte med strömmen. Kanske påminner de lite om mig själv som ung och samtidigt vet jag att det går att ta sig igenom – fast det kan vara jobbigt.