Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dan kokar Glatti till landets dansbanor

En köttkvarn, en kokplatta och en betongblandare. En mix av talk, paraffin och lösningsmedel. Sedan ska brygden kokas och hokus pokus så har parkchefen i dansbandsmekkat Malung fixat "glidmedel" till dansgolven i landets folkparker, bygdegårdar och dansbåtar.

Han liknar något av dr Jekyll och mr Hyde, parkchefen Dan Ingvarsson i Orrskogen, då han i ett litet rum i folkparkens innandömen blandar och kokar ihop sitt unika smörjmedel - Glatti.

– När det är klart blir det ett pulver att strö ut på dansgolvet för att få det rätta glidet till dansen, säger Dan Ingvarsson.

Någon annan tillverkare av "dansgolvspulver" lär det inte finnas i Sverige.

– Inte vad jag vet i alla fall, säger Ingvarsson.

Han började i somras med den här tillverkningen. Det berodde på att den tidigare leverantören upphörde - folkparkernas eget Nöjesvaror i Norrköping.

– Det fick jag höra på ett regionmöte för folkparkerna, och det fanns ingen annan tillverkare heller. När jag åkte hem började jag fundera hur det skulle lösas, vi behövde ju pulver till Dansbandsveckan hemma i Malung, säger Dan.

I Norrköping visade det sig att inte bara tillverkningen hade upphört. Hela tillverkningsapparaturen hade kastats bort, liksom kundregistret.

– Däremot fanns receptet kvar och det fick jag köpa. Nu är det parkföreningen i Malung som äger receptet. Vi kommer att tillverka vårt eget pulver, men även till andra dansarrangörer, säger Dan Ingvarsson.

Tillverkning började i somras, och Dan har fått en del kunder ute i landet. De vill ha tag i "Malungspulvret", för det fungerar ju uppenbarligen bra.

En slogan har Dan också klar inför den riktiga lanseringen av dansgolvspulvret från Malung:

– Gör som Svenska Dansbandsveckan - använd Glatti!

Folkparker och bygdegårdar liksom de stora färjorna, som har dansarrangemang, har redan hört av sig för att köpa det hemkokade pulvret från parkchefen i Malung.

– Någon jättestor produktion är det inte, kanske något ton totalt. Det går ju inte åt så mycket varje gång när man ska smörja golvet, men det ska ge en liten nettoinkomst till parkföreningen, säger parkchefen i Orrskogen.

Här om dagen kom näringslivschef Maggie Grundén, Viviann Tällberg och Susanne Hedberg Eriksson från kommunens näringslivsenhet på besök för att se den nya produktionen, som de hade hört att det talas om från dansarrangörer.

– Kul att folkparken i Malung nappat på idén, tyckte de.