Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damer brinner för japansk uppfinning

Hon är en av de flitiga, vetgiriga och entusiastiska damer som i helgen hade två sammankomster i butiken Pärlemor som drivs av Eva Schenning. Under ledning av Camilla Bäckström genomförde de det andra steget i en utbildning om fem steg där de lär sig det mesta om silverlera.

-Det är viktigt att vara noggrann och lyssna på fröken, säger Camilla Bäckström med en rejäl ögonglimt.

Det är förmodligen inte silver som glimmar i ögonen, men det är det däremot från alla smycken hon dagen till ära hängt på sig. Mest iögonenfallande är ett stort glittrande hjärta.

-Silverlera uppfanns i början av 90-talet av japanska Mitsubishi, som bland annat äger silvergruvor. Grundprodukten är små små korn av silver, granulat, där det går 25 silverkorn på ett korn salt. Och så vatten och cellulosa och detta bildar leran.

Leran bränns och smycken som armband, halsband, ringar med mera skapas.

-999 tusendelar av det brända materialet är silver och det innebär att smycket får en helt annan glans än vanligt silver som innehåller koppar och andra föroreningar. Silver som används dagligen behöver putsas någon gång i månaden men det här smycket har jag använt i ett år utan att putsa det, förklarar Camilla Bäckström och håller upp den hjärtformade glänsande tingesten.

Hon har jobbat med silverlera i knappt tre år och är en av veteranerna i Sverige. Än så länge är det bara ungefär 25 personer i landet som har rätt att undervisa i tekniken, uppger hon.

När damerna i Ludvika gått de fem undervisningsstegen -man körde pass om minst fem timmar både lördag och söndag den gångna helgen -så har de möjlighet att bli certifierade. Därefter kan de börja lära ut tekniken till andra intresserade.