Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanne Gråhns otroliga resa – från Elitettan till landslaget på ett år: "Med lite inställning och attityd kan man ta sig långt"

Hanne Gråhns blixtinkallades till Sveriges EM-kvaltrupp förra veckan. Resan från Kvarnsvedens IK i Elitettan till att få chansen att visa upp sig i landslaget tog bara drygt ett år. "Jag var tvungen att göra bättre ifrån mig för att ens få spela", beskriver Hanne Gråhns nytändningen hon fick när hon kom till Örebro inför förra säsongen.

Annons

Landslaget samlat på Öis-gården i Göteborg inför EM-kvalmatcherna mot Polen och Moldavien.

Sporten når Hanne Gråhns mellan en träning och lunch på landslagets samling i Göteborg. Där har landslaget samlats för de två EM-kvalmatcherna, mot Polen och Moldavien. Resan dit var högst oplanerad för Gråhns, som inte fanns med i den första truppen. Problem på backsidan gjorde dock att förstärkning behövdes, och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson lyfte luren och ringde Hanne Gråhns efter Kif Örebros tunga förlust med 1–4 mot Eskilstuna söndagen den 29:e maj.

Och en resa till Göteborg och vidare till Polen säger man inte nej till, även om det är med kort varsel.

– Nej, det är otroligt kul att vara här. Det var inget snack om saken.

Hanne Gråhns i Kif Örebros senaste match, förlust med 1–4 mot Eskilstuna. Gråhns gjorde Örebros mål i matchen.

23-åriga Hanne Gråhns från Hedemora har ännu inga landskamper på sitt CV. Hennes första landslagsuppdrag var i november förra året, när hon blev uttagen till ett läger.

Att hon därmed skulle ha chansen igen var dock inget som hon gått och funderat på.

– Nej, absolut inte, jag blev väldigt chockad, men otroligt glad så klart. Men det är inget jag har tänkt på över huvud taget, säger Hanne Gråhns, som heller inte haft någon kontakt med förbundskapten Pia Sundhage sedan lägret i november.

– Nej, egentligen inte. Jag vet att hon var och kollade på vår match nu sist, hon kollar nog jäkligt mycket på all möjlig fotboll så hon har nog mer koll än man tror.

Resan till landslaget började i IFK Hedemora. Efter spel i Smedby och IFK Norrköping gjorde hon sina första matcher i Damallsvenskan med Linköping 2011. Det blev dock bara två inhopp innan hon återvände till IFK Norrköping igen, innan resan fortsatte till Kvarnsveden och Elitettan.

Hanne Gråhns i en match med Kvarnsvedens IK 2013. Hon lämnade laget och Elitettan säsongen före även Kvarnsveden gick upp i hösta serien.

Studier gjorde att hon valde att lämna Dalarna och Kvarnsveden efter säsongen 2014, och flytten gick till Örebro efter att hon kommit in på socionomlinjen. Efter att ha gjort några provträningar med Kif Örebro blev hon erbjuden ett kontrakt, och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Hon gjorde 18 matcher från start i Damallsvenskan förra säsongen, blev uttagen till landslagslägret i november, och nu finns hon med i truppen för EM-kvalmatcher. Hittills har hon startat alla matcher i allsvenskan den här säsongen, och gjort sina två första mål i den högsta serien.

LÄS OCKSÅ: Före detta KIK-spelaren Hanne Gråhns första Allsvenska mål: "Fick vänta i ett och ett halvt år"

Var det en nytändning för dig att komma till Örebro från Kvarnsveden?

– Jo, men det måste man väl ändå säga. Det är en bättre liga och även fast jag trivdes väldigt bra i Kvarnsveden så är det klart att man vill spela så bra fotboll som möjligt, så bra fotboll som man klarar av. Det krävs mer av en i allsvenskan givetvis, så jag var ju tvungen att göra bättre ifrån mig för att ens få spela.

Hur ser du på din roll i Örebro nu?

– I jämförelse med förra året har jag ju verkligen fått mer ansvar, men samtidigt, man får försöka köra på bara, vara en bra förebild för de yngre och ta det ansvaret som krävs. Det kanske inte är så lätt att säga alltid, men man får göra så gott man kan.

– Redan förra året gjorde jag stora framsteg, det var ett väldigt spännande år med Champions League och landslag, så det var jättekul.

LÄS OCKSÅ: Örebro-spelaren från Hedemora om CL-matchen mot PSG: "Det finns självklart en rädsla"

Hanne Gråhns beskriver hur hennes roll i Kif Örebro har växt sedan hon kom dit. Nu hoppas hon att hennes landslagsuttagning ska ge extra motivation till de yngre i klubblaget.

Nu är Hanne Gråhns den enda från Kif Örebro som fått chansen i landslaget. Inledningen på säsongen har varit tung, och förutom 1–4-förlusten mot Eskilstuna nu senast åkte laget bland annat på en tung smäll mot nykomlingarna Djurgården tidigare när man förlorade med 0–3. Just nu ligger laget på nionde plats i tabellen med sex poäng på de sju första matcherna.

– Det är lite svårt att sätta fingret på vad det är, men jag tror att vi behöver komma ihop mer som ett lag och spela mer tillsammans. Vi har potential, stundtals tycker jag ändå att det kan se riktigt bra ut, men man måste få det att stämma oftare. Men, förhoppningsvis kommer vi att kunna lösa det, säger Gråhns, som också hoppas att hennes landslagsuttagning kanske kan ge en extra skjuts till de övriga i klubblaget.

– Ja, absolut, det är klart att vi har startat lite tungt, men det har ju bara gått några få matcher så jag hoppas verkligen att vi kan vända det här nu. Det är väl en bra signal för resten av laget också, främst för de yngre spelarna, att lite oavsett hur det går så har man fortfarande en chans.

Trots landslagsuttagningen, EM-kvalet och även ett stundande OS för de svenska damerna, verkar Hanne Gråhns inte fundera så mycket kring det. Hennes tankar och fokus ligger hos Örebro.

– Just nu känns det som att målet är att vi ska få Örebro att fundera, att vi blir mer sammansvetsade, mer som ett lag och kan göra bra ifrån oss i serien. Det skulle jag säga är mitt närmsta mål, sedan tror jag att om man får det att funka i klubblaget så kan man få sådana här bonusar med landslag och andra saker på köpet, men fokus ligger hos Örebro nu.

Hanne Gråhns (längst till vänster) och landslaget tränar i Lodz, Polen, där EM-kvalmatchen i torsdags spelades. Gråhns fick inte plats i matchtruppen då, men en ny chans finns på måndagskvällen när Moldavien står för motståndet.

Hur ser du på dina chanser att få spela?

– Ja, man vet ju aldrig, vad som helst kan ju hända och skulle jag få speltid skulle jag aboslut bli jätteglad och göra mitt bästa . Men jag tror att man får tänka att man är här för att känna på det, säger Gråhns, som är en av mycket få i EM-kval-truppen som inte har några A-landskamper bakom sig.

– Kanske det, men det går inte att gå runt och tänka på. Jag är väl här av en anledning, Pia (Sundhage) måste antagligen tro på det jag har visat upp hittills, annars skulle jag inte vara här. Man får lita på det och sedan göra sitt bästa och köra på, med lite inställning och attityd tror jag att man kan ta sig ganska långt.

I torsdagens match mot Polen fick Hanne Gråhns inte chansen i matchtruppen. En ny chans kommer på måndagseftermiddagen, när Sverige möter Moldavien i Göteborg.

Fakta: Damlandslagets schema fram till OS

2 juni: EM-kval mot Polen i Lodz (Polen–Sverige 4–0).

6 juni: EM-kval mot Moldavien i Göteborg.

15 juni: En bruttotrupp inför OS på 35 spelare måste anmälas.

28 juni: Den svenska OS-truppen presenteras.

18 juli: Läger inför OS på Öland och i Kalmar.

21 juli: Träningslandskamp mot Japan i Kalmar.

24 juli: Avresa mot Rio de Janeiro.

29 juli: Träningslandskamp i Rio.

3 augusti: Sveriges OS-premiär, match mot Sydafrika.

(Källa: TT)

Annons