Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalkurdtränaren efter nya rekordet: "Blivit mer och mer upprymd av stolthet"

För en vecka sedan – känslan av besvikelse efter en missad kvalplats.
Lördagens seger mot Sirius innebar en förlängd förlustfri hemmasvit och ett facit som bästa nykomling någonsin i Superettan
Och den där känslan har förbytts mot något annat.
– För varje dag som har gått har jag blivit mer och mer upprymd av stolthet faktiskt, säger Dalkurdtränaren, Poya Asbaghi.

Annons

Poya Asbaghi avslutade sin första säsong som huvudtränare för ett elitlag, med att besegra seriesegraren Sirius.

Trots att Dalkurd inte hade några placeringar att spela för var segern viktig, på flera andra sätt.

Den innebar att den förlustfria sviten på hemmaplan – senast man förlorade på Domnarvsvallen var den 20 september 2014 – lever vidare.

Den innebar också att Dalkurd med sina 53 poäng är den bästa nykomlingen någonsin i Superettan – en poäng bakom ifrån en kvalplats till allsvenskan.

– Besvikelsen över den uteblivna kvalplatsen har sakta men säkert försvunnit och för varje dag som har gått har jag blivit mer och mer upprymd av stolthet faktiskt, säger Asbaghi när Sporten träffar honom efter Sirius-matchen.

I ett försök att sammanfatta året så landar Asbaghi någonstans i att man lärt sig mycket – erfarenheter som kommer att bli viktiga att ha i ryggsäcken i den fortsatta satsningen mot den där allsvenska platsen.

– Vi fick en tuff start på Superettan. Torskade mot Assyriska och kryssade mot Varberg. Vi visste inte var vi stod. Om vi skulle få slåss för överlevnad, bli ett mittenlag eller vara med och slåss. Vi visste ingenting.

– Sen, helt plötsligt, visade vi Sverige att vi inte var här för att vara nöjda med att vara kvar. Vi vill slåss om platser högre upp och vi har gjort det på ett sätt som ingen annan nykomling har gjort någonsin. Så med facit i hand, krönt med insatsen idag, så tycker jag att vi har gjort en väldigt fin säsong, med en väldigt hög lägstanivå. Omvandlar vi några fler kryss till segrar nästa år så blir det allsvenskt spel. Så känns det.

Vad är det som gör att ni inte tar kvalplatsen?

– Om vi tar idag till exempel. Vi slår mästarna och nio av elva spelare som startade idag spelade i division 1 förra året. De är bra fotbollsspelare, men har aldrig varit i den här serien. Jag har inte varit i serien och spelarna har inte det heller. Och det krävs att man får uppleva vissa saker och dra lärdom av dem för att man ska kunna bli bättre. Det hade varit väldigt konstigt om vi går upp, visste allt om Superettan och körde över hela serien. Det hade varit fantastiskt, men det är lite lättare sagt än gjort.

– Jag tror att vi har dragit mycket lärdom av varenda poängtapp som vi har haft i år. Och det banar vägen för att gå upp nästa år. Vi har verkligen lagt stommen, känns det som.

Dalkurds facit mot de tre topplagen – Sirius, AFC United och Halmstad – är imponerande. Av 18 möjliga poäng har Dalkurd tagit 15 och inte förlorat någon match.

– Vi har ett eget spel. De flesta lagen backar hem när de möter Sirius eller Halmstad och förlitar sig på sitt försvarsspel. Vi vill fortfarande kontrollera matcherna med bollinnehavet och det ger oss också mer att säga till om mot topplagen. Det är nog den största förklaringen till varför vi har gjort så bra ifrån oss mot dem.

Det var din första säsong på den här nivån. Vad har hänt med dig under året?

– Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv, om serien och om motståndarna. Det är inte förrän man åker till Ljungskile eller Varberg, ser planerna och upplever matcherna som man förstår vad Superettan är.

– Sedan har man mött en massa duktiga tränare också. Man pratar mycket om spelare och skillnaden mellan dem i Superettan och division 1. Men en av de största skillnaderna har varit tränarna också. Och där har man också lärt sig.

Asbaghi har kontrakt med Dalkurd även nästa säsong och räknar med att sitta kvar som huvudtränare, så länge han inte hör något annat.

– Det utgår jag ifrån. Sedan vet man aldrig vad som händer i fotbollsbranschen, så man kan aldrig säga någonting.

Du vill vara kvar?

– Ja. Det här är mitt tredje år. Första året så slog vi poängrekord i division 1 för Dalkurd, ifjol vann vi överlägset och nu blev vi bästa nykomling någonsin i Superettan. Så det är klart som fan att man vill vara här och ta steget vidare. Vi har ändå blivit succesivt bättre för varje år.

Finns det en dialog med klubben om framtiden?

– Ja, vi har pratat lite löst här och var. Men vi har sagt att vi ska sätta oss ned efter säsongen, sammanfatta dem och ta diskussionerna då.

LÄS ÄVEN:

Han är den bråkiga förortsungen som integrerades – nu ska Poya Asbaghi leda Dalkurd till Champions League

Så bra var Dalkurd mot Sirius – betyg på alla spelare

Jagnes sköna avslutning på mardrömssäsongen: "En revansch att få visa att jag kan bättre"

Montiel: "Blir nog allsvenskan för mig nästa säsong"

TV: Bågefeldt: "Känslan är att Dalkurd stannar i Borlänge"

Kapten Azizi om framtiden: "Dalkurd är alltid mitt lag"

"Jack" räddade sviten – vände matchen för Dalkurd

Sista matchen med gänget – resan med Dalkurd tog succébacken till AIK: "En lycka över att de hörde av sig"