Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalkullan som älskar kurbits

Hon började måla kurbits på dalahästar redan vid tolv års ålder.
Britta Nilsson från Nusnäs fortsatte att måla och utveckla sitt kurbitsmåleri.
– Ett kulturarv ska vara levande, säger Britta.

Annons

Många trådar vävdes samman, trådar av andra konstformer, kalligrafi, grafisk formgivning, pälshantverk, kurbits och musik.

Britta ägnar sig åt en mängd traditionella hantverk och konstformer men i modern form. Hon spelar dragspel och i flera av hennes stentrycktavlor med kalligrafi och kurbits, tryckta i Styrsebo finns både spår av musik och text.

När Britta befann sig på andra platser, bland annat bodde Britta i Gävle under en period, så fick hon lite distans till hembygden.

– Det tycker jag är bra, säger hon.

– Jag gick också en utbildning i kreativt entreprenörskap vilket utvecklade mitt konstnärskap. Jag jobbar också med att utforma ullbroderier för hemslöjden.

Britta målar fortfarande hästar, men det är Brittas egen tolkning av Dalahästen, grafiskt svart och vitt med silverkurbits.

– Jag älskar färgnyanser med också det grafiska. Jag tycker mycket om min tradition, den jag vuxit upp med men också att se kulturarbetet från ett annat håll. Att använda traditioner och ge dem nya uttryck och former, att hålla traditionerna levande är viktigt, säger Britta.

Det är något hon arbetat med i sin sommarbutik i Fu, i sin Kurbitslada.

– Kurbitsladan är det gamla kvarnstallet i Fu med stampat jordgolv där jag visar mina alster och bjuder in andra formgivare och hantverkare som visar sina saker.

Grunderna med genuina hantverkstraditioner och en modern dalaidentitet där traditionen lever, är det Brita arbetar med och för.

Fotnot: På Hantverkskooperativet Handslaget i Rättvik är Britta Nilsson aktuell med utställningen Modern Kurbits. Utställningen pågår till 16 november.