Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt vatten och avlopp i Skattungbyn

Miljönämnden som konstaterar att det är dålig kvalitet på vatten- och avloppsförsörjningen i Skattungbyn, men att det finns brister också i andra byar, vill att kommunen tar ett större ansvar för den framtida VA-försörjningen.

Annons

Jämfört med många andra kommuner sköts vatten- och avloppssystemen i många av Orsas byar av föreningar, samfälligheter och privatpersoner.

– Många ideella föreningar har svårt att leverera god kvalitet på sina vatten- och avloppstjänster, skriver miljöinspektören Niklas Sjödin som framhåller att ett alternativ kan vara att lämna över ansvaret för vatten- och avloppsanläggningarna till kommunen.

Kommunen har satt i gång ett planarbete för att undersöka hur vatten- och avloppssystem av god kvalitet ska säkras i framtiden.

Två exempel på anläggningar som inte fungerar bra är Skattungbyns vatten- och avloppsförening samt Lindornas avloppssamfällighet. Det vatten som levereras till abonnenterna har för höga halter av fluorid och Lindornas avloppsanläggning har sådana brister att miljönämnden förbjuder samfälligheten att släppa ut avloppsvatten där efter den 31 december 2014. Fram till det datumet får nu de två föreningarna tid på sig att förbättra sina anläggningar. Men miljönämnden uppmanar dem att kontrollera med kommunen om det finns några planer på att bygga ut ett kommunalt vatten- och avloppsnät i Skattungbyn.