Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Dåligt för stan"

Att flytta högskolan från Borlänge ger ingen besparing. Det tycker Liam Ludvigsson från Falun som läser på detaljhandelsprogrammet.
– Onödigt att satsa på nya lokaler i Falun när det fungerar bra här.
Madelen Lagin, doktorand, ser både fördelar och nackdelar med en flytt.

Lunchrast och solen värmer vid ingången. Där strosar Madelen Lagin, doktorand och forskare inom handel, och Carin Nordström, universitetslektor som undervisar i företagsekonomi. De fick informationen på morgonen om förslaget att göra Falun till enda orten för Högskolan Dalarna.

– Jag tror att det finns bra chans till samordning, säger Madelen Lagin.

Hon hörde ledningen ta upp frågan redan för sex år sedan.

Carin Nordström ser fördelar i att inte behöva åka mellan de olika studieorterna. Samtidigt är hon mån om kontakterna med Teknikdalen för blivande företagare.

Och lokalerna i Falun räcker inte även för Borlänges anställda och studenter, betonar båda.

På kontoret arbetar Stefan Petterson, studieadministratör, och Sofi Hemgren Dougherty, internationell handläggare. De är också aktiva för fackförbundet ST.

Stefan Pettersson tror inte att förslaget förvånar majoriteten anställda.

– Vi är luttrade. Det kommer nya organisationsförändringar hela tiden. Och nu när hyresavtal löper ut är det logiskt att det här kommer upp

Han hänvisar också till beslutet att Falun ska vara huvudort för högskolan.

Som avdelning har ST inte tagit ställning, betonar Stefan Petterson.

Men Borlänge kommun hade kunnat göra mer för att stärka ställningen som studieort, anser Sofi Hemgren Dougherty.

– Det är till exempel svårt att hitta studentbostäder i Borlänge.

De studenter vi träffar tror genomgående på negativa följder av en flytt, även om de själva hinner avsluta sina studier i Borlänge.

Utan högskolan blir Borlänge tråkigare, tycker Annelie Wiman och Laura Dambite. De går ekonomprogrammet och förbereder sig för tentan i mikroekonomi.

– Studentlivet livar upp stan.

Liam Ludvigsson och Eser Duran studerar på detaljhandelsprogrammet. Liam pendlar från Falun, men tror ändå inte att samlad undervisning i Falun ger fördelar.

– Det blir för trångt och extra kostnader för lokaler. Och hur ska studentbostäderna räcka till?

Martin Nyström från Avesta tar snart examen på systemvetenskapliga programmet. Han håller fram IT-företag i Borlänge som varit viktiga under studietiden. Från Falun blir avståndet längre.

– Närhet är alltid bra.

Läs också: Politikerna i Borlänge tar strid