Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt år för hjortronälskare

/
  • Hjortronbrist. Rolf Joelsson berättar att det värsta hjortrånåret någonsin, för hans del, var för drygt tjugo år sedan.

Annons

Rolf Joelsson berättar att hjortron är nyckfulla bär, och att det egentligen är svårt att tala om "normalskördar".

- Men jag brukar iallafall få in omkring sex till sju ton hjortron på sommaren och i år har jag fått under ett ton, säger han.

Enligt Rolf Joelsson finns det olika mekanismer som ligger bakom bristen på hjortronen. Det blev varmt tidigt i våras, vilket gjorde att bären kom i blom, och sedan följde en regnig, kall och blåsig sommar. Det växlande vädret slog hårt mot de små plantorna.

- Dessutom har det varit dåligt med insekter och de är nödvändiga för att plantorna ska befruktas.

Rolf Joelsson framhåller även skogsbrukets roll. När man avverkar mot en myr försvårar man för hjortronen. Träden skyddar mot vind och ger även en del värme, vilket är bra både för plantorna i sig och för de viktiga insekterna.

Är det några bärplockare som velat engagera sig i hjortronplockning i år?

- De hjortronplockare som varit här förr har visserligen hittat tillbaka till gamla hjortronställen, men de som är nya och inte vet vart de ska leta har inte haft en chans, säger han.

I Norrland, där hjortronindustrin normalt sätt är som störst, uppskattar man att skörden på hjortron är fem procent av den normala och där betalar man nu plockare uppemot 100 kr per kilo. Hjortronen kan alltså komma att bli riktigt dyra i affärerna. Rolf Joelson berättar att han, trots allt, ska försöka hålla samma försäljningspris på hjortronen som tidigare.

- Jag vill behålla mina kunder, det kommer sådana här år ibland och det får man räkna med, säger han.

Det finns ett talesätt som säger att vart sjunde år är ett "riktigt hjortronår". Stämmer det?

- Nja, om man slår ut det på väldigt många år, kanske. Men det är knappast något man ska tro för mycket på, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons