Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåliga A-kasseregler fick Anita att skriva till Reinfeldt

Anita Järpholm blev arbetslös, men är timanställd på flera arbetsplatser.
Nu gör reglerna i a-kassan att hon inte kan ta de jobb hon blir erbjuden.
– Reglerna gör mig ledsen och förtvivlad. Jag skrev till statsministern för jag måste reagera på ett system som gör människor passiva och sänker självkänslan, säger Anita.

Det var efter en omorganisation på hennes tidigare jobb som Anita Järpholm blev arbetslös.

-Jag har varit arbetslös sedan april 2011, men jag har jobbat tillfälliga dagar på olika arbetsplatser samt haft ett sommarjobb. Förra veckan fick jag ihop 30 timmar, den här veckan jobbar jag också mycket.

Men nästa vecka har Anita Järpholm bara arbete fem timmar och en kvart, vad hon vet i dagsläget.

- Då måste jag ta av mina så kallade deltidsdagar. Det betyder att jag får stämpla upp till full A-kasseersättning. Men gör jag det försvinner 4.5 av deltidsdagarna.

Enligt reglerna har man rätt till totalt 75 deltidsdagar.

- När de är slut får jag ingen ersättning de veckor jag jobbar några timmar. Och jag kan inte leva på lönen för fem timmar och en kvart, säger Anita Järpholm.

Hon tycker att reglerna som gällde tidigare var mycket bättre.

- Då kunde en arbetslös person ta de jobb som han eller hon fick och stämpla de dagar vederbörande inte hade jobb. Om syftet med deltidsdagarna är att inte arbetsgivarna ska kunna utnyttja arbetskraft, så är det ett jättedåligt system. Vad som händer är att den arbetssökande naturligtvis tvingas tacka nej till tillfälliga jobb när deltidsdagarna är slut. Ingen kan som sagt var leva på lön för bara några timmar i veckan.

-Självförtroendet sjunker, man blir skygg, det blir svårare och svårare att vara ute bland folk och även att söka jobb. Jag är uppfostrad att göra rätt för mig och att arbete. Varför ska inte arbete löna sig? Jag betalar ju även skatt på de timmar jag jobbar, skriver Anita bland annat i ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt.

- Att kunna ta de jobb man få som arbetslös är självklart. Att tvingas tacka nej till jobb för att man inte kan leva på en lön för jobb under några få timmar en vecka, är fel, anser Anita och kräver svar från statsministern.