Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig sommar kan orsaka depression

Annons

Terry Hartig, miljöpsykolog och forskare på institutet för bostads- och urbanforskning, och två kollegor från Kalifornien har kunnat påvisa ett samband mellan det svenska sommarvädret och förskrivningen av antidepressiva läkemedel.

Forskarna har tittat på medeltemperaturerna mellan 1991 och 1998 och har jämfört det med Apotekets statistik över försäljningen av SSRI-läkemedel, exempelvis cipramil och zoloft.

De kunde då dra slutsatsen att om man jämför ett år med kallt juliväder, med ett år när juli har en grad högre medeltemperatur är det cirka tusen färre kvinnor som använder läkemedlen än under den kalla julimånaden. Det är en minskning med 0,75 procent. Bland männen är det drygt 300 färre män som använder läkemedlet, en minskning med 0,53 procent.

Årets sommar har ju som bekant varit av det sämre slaget. Något som förmodligen kommer påverka arbetet på öppenvårds psykiatrin i Malung.

- Troligtvis så kommer det bli lite mer att göra, det är ju oftast så att det här är kopplat till så kallade årsbundna depressioner. Där man känner sig nere när hösten kommer till exempel, säger Ingrid Bäck, sjuksköterska vid öppenvårdspsykiatrin i Malung.

Det finns flertalet symptom som kan bero på att du har drabbats av en depression som till exempel förlorad matlust, irritabilitet, sömnstörningar och förlorad njutningsförmåga samt nedgång i sexuell lust. Förutom kemiska preparat som kan avhjälpa en depression så finns också ljusterapi.

- Det fungerar bra, vi har haft en del som testat och kommit tillbaka nästa år, det kör vi från mitten av oktober till februari, säger Ingrid.

Det finns dock andra sätt att komma till rätta med en depression, motion och att ta sig för något som man anser vara intressant är båda gångbara sätt att ta sig ur en depression eller i bästa fall undvika en.

Mer läsning

Annons