Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalhallasäsong trots överhängande hot om konkurs

Den första säsongen i Dalhalla där Föreningen Dalhallas Vänner och Rättvik Event samarbetat har nyligen avslutats.
-Det är ett otroligt stort projekt att få Dalhalla att gå ihop ekonomiskt, säger Conny Gesar, styrelseordförande för Rättvik Event.
Både Conny Gesar och Camilla Collett, Föreningen Dalhallas Vänner är överens om att säsongen varit lyckad. De ser positivt på framtiden och nästa säsong.

Efter överhängande hot om konkurs sålde Förenigen Dalhallas Vänner delar av sitt aktieinnehav i Dalhalla Förvaltningsbolag. Det lokala företaget Rättvik Event driver sedan årsskiftet populärmusik verksamheten i Dalahalla och Dalhallas vänner driver konstmusiken under namnet Dalhalla Opera. Båda parter hyr anläggningen av Dalhallas förvaltningsbolag där tidigare kommunalrådet Jonny Jones är styrelseordförande.

-Vi ville engagera större, namnkunniga artister och bredda publiken, locka nya besökare. Det är svårt att i förväg veta vad som är rätt, men vi är nöjda och vi hade också ett antal utsålda konserter. Vi tog över vid nyår och hade en oerhört kort period på oss att förbereda säsongen.

-Jag anser vi genomfört ett trendskifte. Vi har fått iväg skutan i rätt riktning. Att Dalhalla fungerar är oerhört viktigt för bygden. Vi ska fortsätta bredda programutbudet och nå ännu fler nya besökare, säger Conny Gesar, Rättvik Event AB.

Conny Gesar talar till exempel om planer på mer hårdrock.

-Jag hoppas vi lyckas. Det är ett spännande uppdrag. Jag hoppas vi lyckas för vi är på rätt väg och det goda samarbetet vi har med Föreningen Dalhallas Vänner för båda parter framåt. Vi kan koncentrera oss på utvecklingen och jobba åt samma håll.

Även Camilla Collett talar om det goda samarbetet som en förutsättning för att parterna lyckats genomföra en säsong i Dalhalla trots krisen och hotet om konkurs.

-Att det blev en operagala till förmån för operaverksamheten i Dala där så många artrister medverkade var fantastiskt. Det var en kraftsamling på väldigt kort tid. Precis som tidigare år arbetar vi med att söka bidrag till operaverksamheten, vilka är nödvändiga för oss, säger Camilla Collett.

Grannkommunerna som sedan tidigare stöttat verksamheten har godkänt bidrag för 2013, Mora, Leksand och Rättviks kommuner ger vardera 150.000 kronor. Från Landstinget har Dalhalla ansökt om en miljon kronor för verksamhets året 2012 och lika mycket för år 2014.

-Dessutom söker vi bidrag från Kulturrådet, men även medlemsavgifterna är viktiga och antalet medlemmar har ökat. Ett flöde av nya medlemmar strömmar till oss, säger Camilla Collett, styrelsen för Dalhalla Opera och Föreningen Dalhallas Vänner.