Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalhalla har fått privat majoritetsägare

/

Conny Gesars Bergamsee AB blir största ägare i Dalhalla Förvaltning AB. På måndagen blev det klart att hans två bolag köper samtliga aktier i nyemissionen.

Annons

Ingen av de offentliga ägarna valde att köpa sina erbjudna andelar i nyemissionen i Dalhalla Förvaltning AB. I stället erbjöds potten till Conny Gesar som genom sitt företag Bergamsee AB köper 75 procent av aktierna. Rättvik Arena, där Gesar är majoritetsägare, köpte de resterande 25 procent.

– Det känns bra att ta med Rättvik Arena i det här där det ingår 200 lokala företagare, säger Gesar som ändå är storägare med drygt 70 procent.

Nyemissionen är ett sätt att få fram nya pengar till investeringar i arenan som bland annat behövs för att köpa nya stolar - de som finns i dag har dömts ut.

– Räddningstjänsten har varit på oss sedan 2012. Det är i princip campingstolar som står där nu och de börjar bli riktigt dåliga. Folk trillar igenom stolarna, säger Conny Gesar som hyr arenan genom sitt bolag Rättvik Event.

Rättviks kommun, som genom sitt dotterbolag hittills ägt störst del i förvaltningsbolaget, var för nyemissionen samtidigt som man inte ville skjuta till mer pengar.

Föreningen Dalhallas vänner som äger tio procent av de röstberättigande aktierna ville köpa sin andel men saknade pengar. De lämnade in en skriftlig reservation mot styrelsens beslut om att sälja aktierna till ett privat bolag.

LÄS MER: Rättvik kan mista kontrollen över Dalhalla.

– Vi bad om mer tid, i slutet av januari skulle vi kunna ha tillräckligt med pengar. Men det hörsammades inte, säger ordförande Sten Johannisson.

– Det är tråkigt att alla inte tar sitt ägaransvar. Vi är oroliga för operaverksamheten. Det är inte Bergamsee och Rättvik Event som bolag vi misstror. Men kommunen hade bättre kunnat garantera operans närvaro i Dalhalla, säger Johannisson.

– Vi var tvungna att agera snabbt, stolarna måste beställas i januari, annars hinner vi inte till sommaren, säger Hans Furn (C) som är verksamhetsledare på Dalhalla och sitter i Rättviks kommunfullmäktige.

I dag har Dalhalla Opera, som drivs av Dalhallas vänner, ett treårskontrakt med förvaltningsbolaget som garanterar att operan får hyra arenan två veckor i augusti.

Nu önskar vänföreningen förhandla om ett kontrakt som löper fram till 2024, lika lång tid som Gesar kontrakt löper om att hyra övriga 50 veckor om året.

Frågan ska tas upp på nästa styrelsemöte som sker i januari.

För drygt en vecka sedan togs frågan om nyemission upp i Rättviks kommunfullmäktige, men återremitterades.

Bergamsee AB erbjuder Rättvik kommun att i efterhand köpa sin andel i nyemissionen om Rättviks kommunfullmäktige beslutar detta i februari. Dalhallas vänner fick inte samma erbjudande.

LÄS MER: Bara en anmäld köpare till aktier i Dalhalla

LÄS MER: Ernman klar för Dalhalla igen.

LÄS MER: Carmen i Dalhalla i sommar.

Annons