Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalfolket väntar för länge

Dalfolket väntar alldeles för länge med att söka hjälp vid symptom av hjärtinfarkt. Det visar nationell statistik.
– Många, oftast äldre, vill inte vara till något besvär. Så ska man aldrig tänka. Vid symptom ring ambulans direkt. Det räddar liv. Det räddade mig, säger Karl-Erik Kohlström - ordförande för Hjärt- och Lungsjukas förening i Dalarna.

Statistik från Hjärt- och Lungfonden visar att Dalfolket väntar alldeles för länge med att söka hjälp vid symptom av hjärtinfarkt. Drabbade i länet väntar i snitt 153 minuter innan EKG genomförts. Med det är Dalarna tredje sämsta landsting i landet.

– Det är helt tokigt att vänta. Sök hjälp direkt vid symptom av hjärtinfarkt. Det är livsfarligt att vänta, så allvarligt är det, säger Karl-Erik Kohlström.

71 årige Karl-Erik vet av egen erfarenhet att tiden är viktig. 2002 drabbades han av infarkt. Han var då en av länets kanske mest aktiva fritidspolitiker. Mitt uppe i livet. Trodde han var odödlig.

– Jag hade vid tillfället 42 olika uppdrag. Jag var på jobbet i Falun och började känna mig dålig. Fick riktigt ont i bröstet, mitt i. Jag tog bilen upp till lasarettet. De konstaterade en hjärtinfarkt, säger han.

Totalt under det året fick Karl-Erik åka in akut till Falu lasarett hela sex gånger.

– Jag hade drabbats av kärlkramp. Fick genomgå vård och behandlingar, som ballongsprängning, säger han.

I dag mår han bra.

– Jag bor som många i länet i glesbygd, Enviken. Trots det kom ambulansen alltid snabbt när jag behövde den. De var här på 12 minuter. Till lasarettet i Falun anlände jag inom 30 minuter. Det som också kändes bra och tryggt var att räddningstjänstens prio1-bilarna ryckte ut. De kunde fortlöpande informera ambulanspersonalen på ett tidigt skede, de är också numera utrustade med defilibratorer. Att den verksamheten finns är mycket bra för oss som bor i glesbygden, säger han.

Hjärtproblemen har resulterat i ett stort engagemang. Han är sedan flera år ordförande för Hjärt- och Lungsjukas förening i Dalarna, med 2 000 medlemmar och åtta lokalföreningar i länet.

– Jag vill bland annat hjälpa andra som kan drabbas. Partipolitiken har jag helt lagt av med. Det fungerade inte för mig. Arbetsbelastningen blev för hög. Det bidrog till att jag fick problem, säger Karl-Erik Kohlström.