Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalfolket säljer guld för hundratusentals kronor

Med jämna mellanrum dyker de upp, företagen som vill köpa guld.
Hittills i år har 87 Ludvikabor sålt guld för 286 186 kronor till GuldAdam, som i går var tillbaka för att göra nya affärer.

Många företag inom guldköparbranschen har varit och är oseriösa och dragit på sig många anmälningar. Något som konsumentverket har konstaterat. Hittills i år har 58 anmälningar kommit in, jämfört med 26 anmälningar för 2010 och 2011 tillsammans.

Nu har Maria Johansson, jurist på Konsumentverket, tittat närmare på företagens marknadsföring och avtalsvillkor. Ett återkommande problem var att utbetalningar inte gjordes inom den tid som utlovats och att det fanns dolda avgifter. Flera hade dessutom någon form av kampanjpris, där det var otydligt vilka kriterier som gällde.

– Vi tillskrev åtta bolag, varav en del drev flera sajter (sidor på nätet) och framförde våra synpunkter. En del hade alla dessa brister, andra bara vissa av dem. Sedan fick bolagen möjlighet att frivilligt rätta sig, berättar Maria Johansson.

Nu är alla ärenden avslutade utom ett. GuldAdam, eller GuldTillPengar Sverige AB som själva bolaget heter, fick backning eftersom man skrev att man hade "polistillstånd".

– Många av bolagen uttryckte sig så. När man bedriver handel med begagnade varor måste man registrera det hos polisen, men det är inget tillstånd.

Företaget ombads också justera en "total friskrivning från indirekt skada, även sådan som orsakats på grund av vårdslöshet från företagets sida" i avtalsvillkoren.

Efter att företaget svarat att man avsåg att ändra dessa formuleringar, är ärendet avslutat.

Har du några generella råd till privatpersoner som vill handla med guld?

– Det man bör tänka på innan man skickar sitt guld är att jämföra olika erbjudanden, att noga läsa avtalsvillkoren så att man förstår vad som gäller. Man kan läsa omdömen på internet, undersöka om företaget tillämpar ångerrätt; det är ju inte lagstadgat eftersom man säljer. Om möjligt kan man också väga sitt guld.

I går fanns GuldAdam och dess representant Walter Pelkonen på Grand hotell för att köpa mer guld av Ludvikaborna, som hittills i år gjort sig av med en hel del guldsmycken och annat guld.

Det var första gången Walter Pelkonen var i Ludvika och någon större rusning var det inte under de första tre timmarna.

– Jag har haft tre kunder, men en av dem sålde guld för 15 000 kronor, berättade Walter.

Han är hemmahörande i Haparanda, är utbildad guldsmed och har jobbat åt GuldAdam i ett år.

De senaste dryga tio åren har priset på guld ökat med cirka 500 procent. Det har i sin tur gjort att intresset för att sälja sitt privata guld har ökat.

– Det är många som har smycken hemma som de aldrig använder och så bestämmer de sig för att sälja. En del säljer också tandguld, upplyste Walter.

Det har också hänt att han har tagit emot guld som har vaskats fram både i Sverige och i Finland.

– En gång var det en svensk som sålde två guldtackor som han hade köpt i Schweiz. Han fick 700 000 kronor.

Walter Pelkonen har köpt guld i Norge, Finland, Danmark och Sverige. I genomsnitt säljer svensken guld för cirka 4 000 kronor. I dag betalas runt 360 kronor/gram.

Att flera oseriösa företag figurerar i branschen har också påverkat företaget som Walter jobbar för.

– Folk blir oroliga och undrar hur de kan vara säkra på att få sina pengar. Vi sätter in pengarna på ett bankkonto och vi har inte fått några klagomål om att pengarna inte kommit in i tid. Ibland betalar vi också kontant.

Han berättar också att i Finland och Norge är man mer försiktiga och kräver att få pengarna direkt i handen.

Stöldgods har också förekommit i sammanhanget, men enligt Walter är risken liten att sådant köps in.

– Vi skriver ned alla fakta och fotograferar det vi köper. Dessutom måste kunden visa legitimation. Och polisen har tillgång till alla uppgifter.

Allt guld som företaget köper säljs sedan vidare till något företag som smälter guldet och i sin tur säljer det vidare.