Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalavävd textilkonst vid invigning av kulturcenter

Alice Lund Textilier i Borlänge får rejäl reklam för sina produkter, när the American Swedish Institute i Minneapolis på lördag får sin tillbyggnad, Nelson Cultural Center, officiellt invigd av den svenska kungen och drottningen.
Från 30 juni har där hängt en utställning med Helena Hernmarcks textilkonst, varav en del är vävda vid Alice Lund Textilier, och där kommer också ett monumentalt Hernmarckmotiv – "Folkdräktsdetaljer", vävd i Borlänge 2006 – att hänga permanent.

Helena Hernmarck är en 71-årig textilkonstnär som sedan 1975 är bosatt i USA, där hon gjort en uppmärksammad textil karriär.

I den fritt experimenterande amerikanska textilkonsten är hon unik genom att vidareutveckla sitt svenska textilarv, med traditionella vävtekniker och berättande bildvävar.

Unik är också hennes specialitet: monumentala vävar för offentlig miljö.

Redan under sin tid i Sverige skapade hon många stora vävar. Bland de mera kända är "Ristafallet" som finns på Ringhals och den fantastiska skapelsen "Mossklyftan", som med hjälp av medel från en insamling tillhör Dalarnas Museum. Helena har också sedan dess utnämnts till en av Dalarnas hedersambassadörer.

Sedan 1975 har Helena samarbetat med Alice Lund Textilier AB i Borlänge, som för hennes räkning utfört ett 20-tal monumentala bildvävar.

– Hennes beställningar har betytt oerhört mycket för oss, säger Alice Lunds Frida Lindberg. En enda väv kan ta ett halvår till ett år för ett par väverskor att förfärdiga. Så det har varit jätteviktigt för oss.

Reklammässigt har det nog varit lika viktigt för Wålstedts textilverkstad i Dala-Floda, som varit producent av de garner som använts till konstverken.

– Helena har beställt specialspunnet och specialfärgat garn i hundratals varianter, berättar Frida Lindberg. Wålstedts har nog de allra bästa garner man kan få tag på.

"Folkdräktsdetaljer" - eller "Folk Costume Details" som den egentligen heter, är en 4,7 meter hög bildväv i ull, lin och bomull, utförd 2006. Själva jobbet är utfört av tre väverskor – Ebba Bergström, Britt-Marie Bertilsson och Tamako Takahashi. Den var redan från början beställd av the American Swedish Institute, men har innan den kom till USA också varit med på olika utställningar i Sverige.

American Swedish Institute ligger sedan 1929 i en slottsliknande byggnad vid Minneapolis Park Avenue i Minneapolis - Turnblad mension - en byggnad som uppfördes 1908 av en svensk immigrantfamilj. De skänkte senare fastigheten till samhället och grundade den organisation som blev American Swedish Institute.

Idag är det ett levande konst- och kulturmuseum som presenterar framför allt svensk och nordisk kultur med anknytning till USA. Det som nu invigs är en modern drygt 3 000 kvadratmeter stor tillbyggnad, Nelson Cultural Center, som i verkligheten öppnade redan i juni. Den tillför institutet både en ny entré, museibutik, café, konstgalleri, stor studio och hantverksverkstad, utrymmen för kontor och förvaringsutrymmen för samlingar.

I nybygget, som under lördagens formellt invigs av Sveriges kung och drottning, finns också en flexibel föreläsnings- och konserthall för 300 personer.

Institutet har för övrigt ett nära samarbete med Minnesotabaserade Gustavus Adolphus College.

Helena Hernmarck finns naturligtvis också på plats vid invigningen, och kan glädja sig åt den succé som hennes textilkonstutställning – ett 15-tal inlånade alster från olika museér och privatpersoner, har varit.

Det finns också en del folk från Dalarna deltagande. Bland annat Kersti Jobs Björklöf, som representerar Leksand.

Frida Lindberg har också varit på plats, men hon valde att åka dit i samband med öppnandet av Hernmarckutställningen i juni.

Dalarnas Museum har sitt konstverk "Mossklyftan" med på utställningen, och det gör att även museets Anna Hagland kommer att besöka Institutet. Hon kommer dock att besöka utställningen veckan efter invigningen.