Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalatrafik vann rond ett

Dalatrafik vann rond ett mot Nobina då kammarrätten beslutade att Dalatrafik hade rätt att hemligstämpla prisuppgifter och annat i avtalen som skrevs med Sambus och Arriva.
Nu kan förvaltningsrätten börja prövningen av den överklagade upphandlingen.

Dalatrafiks bussentreprenör Nobina hoppade i somras av Dalatrafiks upphandling av kollektivtrafik för kommande tio år.

När det visade sig att Dalatrafik fick in anbud och kunde tilldela Sambus och Arriva överklagade Nobina upphandlingen till förvaltningsrätten.

Samtidigt tog Nobina strid mot Dalatrafik och försökte få ut anbudshandlingarna som Sambus och Arriva lämnat och denna fråga överklagade Nobina till kammarrätten i Sundsvall som nu i en dom i tisdags gav Dalartrafik rätt att sätta hemligstämpeln på anbuden.

– Vi fick rätt mot Nobina i Kammarrätten i Sundsvall. Ärendet där gällde mitt sekretessbeslut avseende delar av Arriva och Sambus anbudshandlingar, säger Dalatrafiks vd Claes Annerstedt.

Kammarrätten bedömer att ett upphävande av sekretessen skulle medföra att företagsspecifika och innovativa lösningar jämte strategier för anbudsberäkningen skulle innebära att Sambus och Arriva förlorade konkurrensfördelar på marknaden:

"Det kan antas att Sambus och Arriva lider skada om de av Nobina begärda uppgifterna lämnas ut", heter det i kammarrättens dom.

Dalatrafik och Region Dalarna har sedan en tid förberett sig för en plan B för att inte Dalarna ska stå utan kollektivtrafik från halvårsskiftet 2014 om inte förvaltningsrätten hinner fatta beslut så att upphandlingen kan fullföljas.

– Frågan ska egentligen ställas till Sambus och Arriva vilken tid som är deras absoluta deadline, säger Dalatrafiks ordförande Inga-Britt Kronnäs.

– Vi har fått en fingervisning om att förvaltningsrätten kan avgöra frågan före årsskiftet men de har mycket att göra. Domen i kammarrätten kan snabba på processen.

Vinner Dalatrafik som anser att Nobina försuttit talerätten när de avstod från att lämna anbud så finns i så fall en chans att fullfölja upphandlingen.

– Förlorar vi i förvaltningsrätten så måste vi dock göra en ny upphandling och en sådan hinner vi inte med innan sommaren.

Plan B handlar om det man i dagligt tal kallar direktupphandling för att skydda samhällsnyttig verksamhet.

– Men om vi går ut för tidigt i processen med detta så finns risk att också en sådan upphandling överklagas. Så jag nöjer mig att säga att det handlar om närtid och snarast möjligt, säger Dalatrafiks ordförande.