Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalatrafik tar strid för kameraövervakning på bussarna: "Är helt nödvändigt"

Dalatrafik anser att de eskalerande oroligheterna på länets bussar är så allvarliga att kameraövervakning är ett måste.
Nu väntar man spänt på beslutet i förvaltningsrätten.
– Vi känner att vi har bra på fötterna, säger Dalatrafiks produktionschef Bengt Benjaminsson.

Länsstyrelsen sa tidigare i år nej till Dalatrafiks ansökan om att få sätta upp övervakningskameror på samtliga bussar som går i linjetrafik i länet.

I beslutet menade länsstyrelsen att Dalatrafik inte styrkt att övervakningsintresset överväger integritetsintresset.

Dalatrafik överklagade till förvaltningsrätten och har i flera inlagor och yttranden nu talat för sin sak.

DT har begärt ut och tagit del av det omfattande materialet – som är uppseendeväckande läsning.

Bland annat stärks den problematiska bilden på den väktarförsedda linje 3 i Borlänge, med upprepade slagsmål och skadegörelse.

– Ibland är det ren upploppsstämning, säger Bengt Benjaminsson.

Med hjälp av polisen har Dalatrafik även tagit fram en lista över alla polisanmälningar som är kopplade till händelser på eller i anslutning till busstrafiken i länet. Bara förra året registrerade polisen över 100 ärenden – med allt från ofredande till misshandel och stöld.

Bengt Benjaminsson menar att anmälningarna visar att problemen finns över hela länet.

– Verkligheten visar att det kan hända saker oavsett om det är i Borlänge tätort eller mellan Garpenberg och Hedemora. Det styrks av vårt underlag, säger han.

I materialet finns bland annat en polisanmälan från februari i år, som Dalatrafiks jurister menar är "högst graverande".

I anmälan framgår det hur en minderårig skolflicka flera gånger blivit ofredad på linje 213 mellan Borlänge och Rämshyttan. Enligt anmälan ska flera män i 30–40-årsåldern efter att ha satt sig runt flickan frågat efter hennes nummer, tagit på henne och kastat saker på henne.

– Det har förekommit liknande fall på bussen till Garpenberg. Jag har varit i kontakt med flera oroliga föräldrar, säger Bengt Benjaminsson, som också befarar att det finns ett stort mörkertal.

– Det finns en skamkänsla bland de som blivit utsatta. De vågar inte ens berätta för sina föräldrar utan det kommer fram i andra samtal. Vi ser att det är helt nödvändigt att polisen får möjlighet att göra en koll av inspelat material, säger han.

På vilket sätt tror ni att kameraövervakning kan lösa problemen?

– Kamerorna kan vara avskräckande och få folk att känna att man inte kan bete sig hur som helst. Men de som har rent mjöl i påsen ska inte behöva känna någon oro. Det här är i förebyggande syfte.

Vad tror ni om förvaltningsrättens beslut?

– Vi känner att vi har bra på fötterna, vilket stöds av våra jurister. Det enda vi eventuellt kan ha en oro för är att man inte värderar landsbygdens behov tillräckligt högt. Man kan tro att saker bara händer en lördagskväll i Falun. Vi vill belysa att det inte är så.

Länsstyrelsen väljer även efter att ha tagit del av de nya inlagorna att hålla fast vid sin tidigare ståndpunkt och yrkar på avslag i förvaltningsrätten.

"De förhållanden som Dalatrafik redovisar utgör mer allmänt samhälleliga företeelser än kriminell verksamhet ombord på bussar. En problematik av beskrivet slag får hanteras genom adekvata insatser från samhällets sida. Länsstyrelsen anser inte att kameraövervakning utgör en sådan insats i första hand", skriver man i sitt senaste yttrande till förvaltningsrätten.

Yttrandeperioden i ärendet avslutas på måndag. Förvaltningsrätten väntas ta beslut under våren.

LÄS MER: Snart kan du filmas på bussen – så reagerar resenärerna