Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalatrafik går in i resecentrum

Dalatrafik är beredd att gå in som ägare och vara med att finansiera den del av Moras nya resecentrum.
Det svaret har Mora kommun fått efter att snällt ha frågat.

I juli skrev Mora kommun och undrade om Dalatrafik skulle kunna tänka sig att påta sig byggandet och ägandet av de delar av nya resecentrum som handlar som bussangörningen ("busstationen").

Nu har svaret kommit. Och visst Dalatrafik är med på noterna.

Det nya resecentrum där tåg, buss och taxi ska kunna mötas till resenärernas fromma kommer som bekant att byggas i anslutning till nuvarande Mora station.

Totalt är kostnaden för Moras nya rescentrum beräknat till 33 miljoner kronor.

Hittills har kommunen lyckats finansiera 22 av dessa miljoner, bland annat genom EU.

Exakt vad bussangörningen kommer att kosta är inte helt säkert. Men det torde röra sig som ungefär den summan som ännu inte är finansierad, alltså 11 miljoner kronor.

Dalatrafik har hela tiden varit med i planeringen av nya resecentrum, även om man inte haft några egentliga avtal med kommunen.

– Vi äger redan i dag bussangörningen i Borlänge och Ludvika och har sagt att vi är beredda att göra samma sak i Falun och Mora, berättar Dalatrafiks vd Claes Annerstedt.

Dalatrafik har möjlighet att i sin tur få en medfinansiering på 50 procent av kostnaden för icke kommersiella ytor av staten, det vill säga via trafikverket.

I den delen som delen som blir "busstation" i nya resecentrum är inga kommersiella ytor som kiosk, gatukök eller likande planerade.

– Vi vet ju ännu inte om vi får pengar från trafikverket för Mora Resecentrum, men vi brukar få medfinansieringen för sådana här anläggningar, säger Claes Annerstedt.