Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalatrafik får bakläxa: Ingen kamera på bussen – även om den inte fungerar

Dalatrafik har inget tillstånd för kameraövervakning. Trots det sitter kameror monterade i ett 20-tal bussar. Dalatrafik hävdar att kamerorna inte fungerar, men den förklaringen godtar inte förvaltningsrätten.

Efter uppgifter i bland annat DT, om att att kameror monterats i bussar som körs i Dalatrafiks regi, gjorde länsstyrelsen en utredning. Dalatrafik hade tidigare ansökt om tillstånd för kameraövervakning, men då fått avslag av länsstyrelsen.

Men bussbolaget hävdade att kamerorna gjorts obrukbara genom att säkringar plockats ur eller kablar till kamerorna klippts av. Mot den bakgrunden beslutade länsstyrelsen att avskriva ärendet.

Men Datainspektionen överklagade. Det har ingen betydelse att kameran är avstängd, eller att den av annat skäl inte kan användas. En kamera är tillståndspliktig så fort den sätts upp.

En säkring är dessutom lätt att sätta tillbaka. Likaså går det med enkla medel att skarva ihop en avklippt kabel, påpekar Datainspektionen i överklagandet. Även förvaltningsrätten i Falun anser att kamerorna i bussarna är just övervakningskameror, enligt lagens mening. Eftersom Dalatrafik inte har tillstånd för kameraövervakning på bussarna, upphäver nu förvaltningsrätten länsstyrelsens beslut och begär att myndigheten handlägger målet igen.

LÄS ÄVEN: Dalatrafik tar strid för kameraövervakning