Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalateatern gör teater med och för tonåringar

Det börjar i en pjäs om Fet Mats, men föreställningen kommer av sig, byter ämne och handlar till slut om fördomar, källkritik och vad vi egentligen vet om varandra.
– Jag blev rätt lurad, men det var bra, säger Linus Isberg som fått se Dalateaterns pjäs inför premiären.

Tidigt i höstas fanns bara ett ramverk till föreställningen, idén om en typisk pjäs som kapsejsar och blir något annat. Det var så dramatikern och regissören Mattias Brunn ville ha det. Tillsammans med ensemblen och elever på Maserskolan i Borläge har han sedan arbetat fram innehållet.

– Vi hade tillgång till ett klassrum där vi repeterade, eleverna kom och gick hela tiden och gav oss idéer och ämnen, det var ett annorlunda men roligt och inspirerande sätt att arbeta, säger Mattias Brunn.

Nu är föreställningen klar att möta högstadieelever i hela länet och Brunn känner sig nöjd.

– Det viktiga för mig var att vi tar upp teman som är aktuella och relevanta. Därför handlar mycket om det politiska läget och ställer frågor om rasism och svenskhet men det finns också teman om homofobi och identitet, säger Brunn.

Utmaningen var att få ihop alla berättelser och delar till en sammanhållen föreställning, och att välja bort. Grunden som alla scener tar spjärn i är källkritik.

– Sanningsbegreppet, vad är sant och vad är falsk? Vem är du och vem är jag? Är frågor som löper som en tråd genom föreställningen, säger Mattias Brunn.

Efter föreställningen samlas klassen och diskuterar vad de har sett tillsammans med ensemblen och en dramapedagog. De får skapa egna symboler på tyglappar (som så småningom ska bilda ett jättestort lapptäcke) och reflektera över olika påståenden.

Linus Isberg som går i nian på Västra skolan i Falun, har fått se pjäsen i förväg.

– Jag fattade ingenting först, vad som var teater eller inte. Men den var väldigt bra, säger Linus.

Elin Hjalmarsson som går i samma klass håller med:

– Den tar upp många fördomar. Till exempel att "alla feminister är lesbiska och hatar män". Det är ju sånt som vissa faktiskt säger. Jag tror att den här pjäsen kan få många att tänka efter.

LÄS MER: Här hittar du fler artiklar från DT Kultur.

Följ kulturens recensioner och reportage: gilla DT Kultur på Facebook.