Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalasträckorna - två riktiga publiksträckor

Dalarna har bara två sträckor i Svenska rallyt. Men båda körs två gånger och båda är kända för att vara riktiga publiksträckor.
Ingenstans i Rally Sweden finns det så många publikområden som på Fredriksbergs-sträckan. Och målet i Sågen brukar vara en riktig publikdragare, även om det är flyttat något i år.
DT har talat med sträckcheferna för dessa sträckor, som ger tips om hur du bäst följer världsstjärnorna i rally.

Annons

Sågen-sträckan har under många år varit en populär sträcka i Svenska rallyt, både hos förare och publik. Framför allt brukar delen in mot sträckans mål i Sågen vara en av rallyts mest besökta publikområden. Men i år är målet flyttat:

– Tyvärr är sträckan kortad och målet flyttat 450 meter. Det beror på att det har skett en skogsplantering på det hygge som finns vid den ordinarie målgången. På grund av planteringen får vi inte ha någon publik i detta område i år. Tyvärr innebär det sämre publikmöjligheter vid målet, berättar sträckchefen Per-Ola Andersson.

Vad är då hans tips till rallypubliken? Var ska man stå för att se rallyt bäst?

– Det beror på lite vad man vill. Är man en riktig rallyfantast så bör man bege sig till vårt publikområde i Nybofjäll. Där ser man bilarna under en lång period, och på den delen är det riktigt häftigt bilåkande. Vill man ta del av folkfesten och ändå se bra rally så är det lättare att komma till vid målet i Sågen. Där finns bra parkeringsmöjligheter, serveri ngsmöjligheter i bystugan och upptrampade gångvägar till publikområdet. Eftersom målet är flyttat något och antalet publikplatser är mer begränsat i år skulle jag råda folk att vara ute i extra god tid till målområdet i år. I fjol uppskattar jag att det var 2 500-3 000 personer i publiken, säger sträckchefen Andersson

Arrangör för sträckan i Sågen är Vansbro Motorklubb.

– Vi kommer att ha 140 funktionärer i gång under lördagen.

Hur ser sträckan ut i år?

– Den ser fantastiskt fin ut. Det är visserligen inte så långt ner till gruset, men så länge det håller kommer det att bli ett mycket bra vinterrally.

Fredriksbergs-sträckan har inte mindre än sex stora publikområden.

– I fjol uppskattade vi att sträckan besöktes av runt 6 000 personer, säger sträckchefen Fredrik Ekström.

Som också han har ett tips till publiken:

– Yxtjärnsområdet är en mycket sevärd del. Här kan bilarna flyga 50-60 meter över ett av krönen. Bilarna flyger inte så högt, men långt. Men oavsett vilket av publikområdena som man väljer så har vi bra möjligheter att ta emot folk. Och jag uppmanar alla att vara ute i god tid. Ju tidigare man är ute, ju närmare sträckan får man parkera, säger Ekström.

Nytt för i år, som också gäller Sågen, är klassen med historiska bilar.

– Det blir jättebra. Först kommer eliten, och därefter de historiska förarna. Det betyder att väntan inte blir så lång till dess att eliten kommer tillbakas för att köra sträckan en andra gång.

Ekström är nöjd med underlaget:

– Det ser bra ut. Vi har inte haft så väldigt mycket snö, men det är ändå rätt bra på sina håll. Och när förarna var här och rekade under tisdagen var det många som tyckte att det såg riktigt bra ut.

Arrangör för sträckan är Fredriksbergs Motorklubb.

– Vi kommer att ha 250 funktionärer i gång under lördagen.

Några andra tips till rallypubliken?

– Klä dig rätt så du fixar att stå ute länge i tio graders kyla. Lyssna på funktionärerna och stå inte på några farliga ställen.