Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalasinfoniettan backar prisad jazzsångerska

Värmländska jazzstjärnskottet Isabella Lundgren med band gör dubbla spelningar i Dalarna till helgen tillsammans med Dalasinfoniettan.
– De är en av Sveriges finaste orkestrar, vi ser jättemycket fram emot att få uppträda med dem, säger Isabella.

Det var kanske inte så konstigt att Isabella Lundgren började med jazz. Hon fick nämligen musiken med modersmjölken, då hennes föräldrar spelade jazz hela tiden under hennes uppväxt.

– De är stora musikentusiaster så jag fick lära mig musiken och språket tidigt på ett naturligt sätt. Så jag hade med mig det från början. Jag lyssnade sedan på annan musik och gör det fortfarande, men jazzen är mina rötter, säger Isabella.

Redan som 18-åring flyttade hon till New York för att studera och blev där en del av stadens musikliv. I "the big apple" spelade hon med musiker som Gavin Degrav, Mobys band The Little Death och Woody Allens bandledare Eddy Davis. Men det var inte helt lätt för Isabella att flytta till en världsmetropol som New York och efter några år drog flyttlasset tillbaka till Sverige.

– Jag var ung när jag flyttade dit och det var en fantastisk tid men det var också en prövning, och den prövningen behövde jag göra upp med här hemma. Men jag åker fortfarande dit en gång om året och hälsar på de vänner jag skaffade där, säger Isabella.

Väl tillbaka i hemlandet har det blivit två hyllade soloplattor: "It had to be you" från 2012 och förra årets "Somehow life got in the way”. För sin musik har hon blivit rikligt prisad och hon har bland annat tilldelats Gyllene Skivan och nominerats som årets musiker i Sveriges Radios Jazzkattenpris.

– Det är ju fint med erkännande och det är en fin uppmuntran som gör att jag kan fortsätta med större frihet. Jag är jättetacksam för det som kommit men det viktigaste av allt är att förhålla sig till sin egen utgångspunkt som artist. Om du bryr dig för mycket om allt positivt så bryr du dig för mycket om allt negativt också. Man måste hitta en slags balans där emellan. Man gör det för andra men också för sig själv.

I helgen gör hon det för publiken i Siljansnäs kyrka på fredagen och Kristinehallen i Falun på lördagen.

– Det blir mer eller mindre ovanliga jazzstandards från den amerikanska sångboken och låtar vi har skrivit tillsammans i bandet. Senaste skivans tema behandlar ämnen som varandet och existentiell ångest, men det är inte bara deppigt utan även hoppfullt, säger Isabella.