Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas största stad utan poliser

Dalafjällen vintertid och då framförallt Sälen, är en av Sveriges tio största städer vad gäller innevånare under vinterveckorna. Med en bra bit över 100 000 invånare som har det trevligt och där många festar så riskerar det i vinter att bli en storstad utan extra poliser. Det då det ännu är oklart med de extra poliser som normalt förstärker upp de tre ordinarie poliserna i yttre tjänst i Sälen.

I Sälen finns det till vardags tre poliser i yttre tjänst, detsamma gäller för Idre. Men det har kompenserats med en grupp på åtta-nio fjällkommenderade poliser från andra län, som förstärkt den ordinarie polisstyrkan.

Inför årets vintersäsong som drar igång till helgen finns det inga extra poliser i Sälen.

– Får vi inte det riskerar det att bli kaos och fritt fram här i Sälen, säger en polis i Sälen bekymrat.

Ansvarig för situationen är Anders Landén på polisen i Dalarna.

– Vi har vänt oss till rikspolisstyrelsen med en begäran om att få sex extra poliser till Sälen i vinter. Det har tyvärr blivit en segdragen process, säger Anders Landén.

– Det som hänt är att det kommer en delegation hit från rikspolisstyrelsen om två veckor för att göra en djupdykning i problematiken. Efter det ska vi förhoppningsvis få en bättre förståelse för behovet, säger Landén.

Anders Landén beklagar att det dragit ut på tiden.

– Vi är sent ute, men vår förhoppning är att vi ska ha fått de extra resurser som vi behöver till jul- och nyårshelgerna.

Polisen i Dalarna är medvetna om behovet av den extra fjällkommenderingen av poliser till Sälen.

– Till de stora helgerna har vi ytterligare förstärkning från Örebro och Värmland, men det är utöver de sex extra poliser som behövs för att förstärka Sälens ordinarie poliser. I Sälen är det ju lite av lördag varje dag under vintern och det med en bra bit över 100 000 besökare på plats, säger Anders Landén.

Skulle det bli avslag på begäran om extra resurser så tvingas polisen i Dalarna att förstärka Sälen med de problem som det i sin tur för med sig och då främst för Malung och Vansbro.

– Kostnadsmässigt är de här extra poliserna budgeterade i vår verksamhet, däremot har vi inte själva de resurser som krävs, säger Anders Landén.

Utan den extra polisinsatsen kommer polisen att stå inför en övermäktig uppgift och stationen kommer att vara obemannad långa tider. Samtidigt minskas möjligheten till det synliga förebyggande arbetet och möjligheten till att finnas på plats när något händer.

– Tyvärr är avstånden så stora att det inte är en bra lösning at tvingas lita på förstärkningar från Mora, Falun eller Borlänge. Då kan vi inte i alla lägen säkerställa att det finns polis på plats.

– Jag känner att jag har lite svårt att nå fram till en förståelse från centralt håll i de här frågorna. Vi är ändå tacksamma för att vi nu får hjälp med genomlysning av problemetiken. Det har visserligen krånglat till det för oss i år, men ska bli bättre på sikt, säger Anders Landén.

Frågan är om det skulle vara tänkbart att lämna Uppsala, Västerås eller Örebro utan poliser i tjänst en lördagskväll.

Ansvarig polis i Sälen är Lena Ronnerstedt-Eriksson, som är på semester och inte gått att nå för en kommentar.