Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas satsningar på artrosskola ger goda resultat

Primärvården i Dalarna har förbättrat sin hantering av personer med artros. Det visar ny statistik från BOA-registret.

Annons

Vården har blivit snabbare och mer effektiv. På många andra ställen i landet där patienterna får vänta längre på behandling.

Var fjärde svensk över 45 år lever med den vanligaste ledsjukdomen, artros, som ger smärta och nedsatt funktion.

Fysisk aktivitet är den primära behandlingen vilket många är helt ovetande om.

Att leden är utsliten, att leden måste vila och att artros ska behandlas med operation, brukar det ofta heta.

– Eftersom det kan dröja 10-15 år innan artros syns på röntgen riskerar patienten att få gå obehandlad i många år helt i onödan, säger Leif Dahlberg, registerhållare för det nationella kvalitetsregistret BOA (Bättre Omhändertagande av patienter medArtos) och verksam som professor i ortopedi, i ett pressmeddelande.

– Första åtgärden vid artros bör istället vara artrosskola, som ger information om bakomliggande orsaker och ett individuellt träningsprogram, fortsätter han.

Statistik från BOA-registret visar att alltfärre personer röntgas innan de kommer till artrosskolan. Till de landsting som har de lägsta och därmed bästa siffrorna i dag är Dalarna.

– De landsting och regioner som investerar i artrosskolan ligger bra till i statistiken. Dalarna sticker ut som särskilt framgångsrikt, förklarar Jasmin Müller, biträdande registerhållare på BOA-registret, i ett pressmeddelande.

Läs även: Det gör ont – och det får göra ont

Annons