Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Dalarnas sämsta väg" nyinvigd - ett år försenad

En del småjobb återstår, men i övrigt är nu vägen mellan Jobsbo och Nor efter cirka ett års försening äntligen klar.
Visserligen finns en skylt kvar som varnar för ojämn väg, men vägen är nu allt annat än ojämn.

Den 17 kilometer långa sträckan mellan Jobsbo och Nor (väg 670/671) klassades tidigare som "Dalarnas sämsta väg" och dåvarande Vägverket, nu Trafikverket, fick ta emot mängder med klagomål.

Och i juni 2009 meddelade Vägverket att man var beredd att satsa 15–20 miljoner kronor på att förbättra vägen. Vilket gladde många boende längs sträckan och andra.

Enligt de ursprungliga planerna skulle hela sträckan asfalteras under 2011 och därmed skulle projektet vara avslutat. Men det gick inte enligt planerna. Det visade sig nämligen att väggrunden var oväntat dålig.

Något som innebar en hel del extra arbete och en ny kostnadsberäkning. Nu var budgeten 24 miljoner kronor. Dessutom konstaterades att ombyggnaden skulle försenas med ytterligare nästan ett år, slutdatum sattes till sista september 2012.

I juli i år fastslog Trafikverkets projektledare Tommy Nilsson att det datumet stod fast. Då hade också notan för projektet ökat från 24 miljoner till 35 miljoner kronor.

Den senaste tidsplanen höll i stort sett för nu är beläggningsarbetena klara.

– Vägen ska målas, sedan är det några räcken som ska sättas upp och en del småjobb återstår, säger Tommy Nilsson.

Den senast lagda budgeten håller säger Nilsson, som också upplyser om att vägen beräknas hålla i 20–25 år.

– Ja, den blev försenad med nästan ett år, men vi ville göra det här riktigt och nu är vägen riktigt bra.

En som har fått höra många klaga på vägen är Torbjörn Wahlgren som är värd för Barken konferens i Gladtjärn, där det också finns en campingplats med 95 platser varav 75 är helårsbokade.

– Holländare, tyskar och folk från olika platser i Sverige har varit riktigt upprörda. Husvagnsekipagen har fått krypa fram efter vägen, berättar Wahlgren.

Han berättar också om husvagnsekipage som följt informationen från en gps och kommit in på den då usla Vibberbovägen och efter en stund stannat, ringt till Gladtjärn och frågat om de verkligen har åkt rätt väg.

Men nu är dessa tider förbi. NLT:s utsända körde sträckan mellan Jobsbo och Korsheden och det kan bara konstateras att vägen nu är i toppskick.

– För oss är det toppen att vägen nu är klar. Det kommer att gynna oss. Jag tror att många har dragit sig för att åka hit på grund av den dåliga vägen. Men nu är det väl ingen som kan klaga, tillägger Torbjörn Wahlgren.