Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas museum säger nej höghus

Kopparstaden har mött många protester mot planerna på ett höghusbygge vid Tallbacksvägen i Falun.
Nu motsätter sig även Dalarnas Museum det föreslagna höghuset.
– Detaljplanen är motsägelsefull, säger Fredrik Sandberg, verksamhetschef Kulturlandskap.

Annons

Falu kommun vill göra om detaljplanen för att huset ska kunna byggas. Planen ska, enligt förslaget, tillåta en bygghöjd på 17 våningar.

Nu har Dalarnas Museum kommit med sitt yttrande över planförslaget.

– Argumenten från kommunen för höghuset är oklara, menar Fredrik Sandberg, chef för Kulturlandskap på Dalarnas Museum.

Han förklarar att ett höghus bryter mot stadens historiska tradition och småskaliga karaktär och inte kommer att förstärka stadens kvaliteter.

I planbeskrivningen skriver kommunen att planen kan "medföra visuell påverkan för de närmast boende".

– Men det stämmer inte. Ett 17 våningar högt hus på en av stadens högsta punkter kommer att påverka en stor del av befolkningen och hela stadsbilden förändras, säger Fredrik Sandberg.

Dalarnas Museum motsätter sig höghusbygget och menar att argumenten för utformning och bygghöjd är oklara.

– Att de säger att höghuset ska smälta in, samtidigt som det ska sticka ut som ett landmärke, är motsägelsefullt. Vad är syftet med höghuset egentligen?

Dalarnas Museum är kritiskt till hur den nuvarande detaljplanen är utformad. De saknar framför allt hur ett höghusbygge kommer att påverka världsarvet.

Husets höjd har en central betydelse eftersom det handlar om ett nytt inslag i Faluns stadsvy.

– Om kommunen ska bygga ett främmande element måste man titta närmare på vad det kan bli för konsekvenser för världsarvet och riksintresset. Det måste finnas högre krav, förklarar Fredrik Sandberg.

Är höghusbygget ett hot mot världsarvet?

– Det är inte vilket hus som helst det handlar om. Vi vill inte gå så långt som att det kan hota världsarvet och dess omnejd, men det kommer att påverka ganska rejält.

– Det historiska värdet kan försämras och vi ser inte skälet till att bygga höghuset just vid Tallbacksområdet. Ett 17 våningar högt hus just där är våldsamt högt för Falun, som inte är byggd på höjden. Det är en speciell karaktär som gör att vi skiljer oss från storstäder med 1600-talsstaden och gruvan, säger Fredrik Sandberg.