Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas minsta våreld

/
  • Våreld. Här tänder Anna-Karin Ljung kanske Dalarnas minsta våreld vid Malungs Hembygdsgård och det är vårtalaren vid hembygdsgården Håkan Tapper som håller i krukan med vårelden.

Annons

Först ut var man med valborgsmässofirandet på Malungs Hembygdsgård där man förmodligen också hade Dalarnas minsta våreld. En eld i en kruka som tändes av Anna-Karin Ljung och Håkan Tapper som höll vårtalet senare lyfte den brinnande vårelden till en kulle på hembygdsgården. Vårtalet höll sen Håkan Tapper med utgångspunkt från det vårtal som hembygdsforskaren Niss Hjalmar Mattsson höll vid hembygdsgården 1952. Ett hundratal personer om till hembygdsgården där man inledde med kölning och efter vårtalet spelade elever från Malungs Folkhögskola folkmusik.

Det var tredje gången som man hade den här formen av valborgsmässofirande på Malungs Hembygdsgård.

Vid Hole bystuga i Malung höll Britta Martinsson vårtalet och här medverkade Malungs kyrkokör och manskör under ledning av Maria Granlund och Hans-Olov Malmén och den senare spelade också trumpet tillsammans med Magnus Karlsson. Hit kom det flera hundra besökare och det var Hole byförening som arrangerade och man hade också kanske Malungs största brasa.

I den norra kommundelen hölls det traditionella valborgsfirandet vid Olnispagården i Sälen och här var det Malungs nya kommunalråd Tom Martinson som vårtalade. Hit hade också många besökare letat sig och man gick i fackeltåg från Olnispagården till ett gärde vid gamla bron där man hade vårelden. Det var också en hel del aktiviteter under eftermiddagen vid Olnispagården och arrangörer var här förutom Transtrands Hembygdsförening och Olnispagården också femte klass vid Sälens skola.

Valborgsmässofirandet i Lima var som vanligt förlagt till Västagården i Torgås och vårtalade gjorde kyrkoherde Jan Busk och det var också en hel del underhållning med sång och musik av Thomas Andersson och Barnkören. Det var Lima hembygdsförening som arrangerade tillsammans med fjärdeklassarna vid Ungärde skola i Lima och även här var det många besökare.

Men det var också våreldar i Malung på många andra håll som i Vallerås, vid Perjostjärn i Malungsfors, i Idbäck, i Rörbäcksnäs, i Öje, Grimsåker och Yttermalung bara för att nämna några platser. Och det verkade också som att ovanligt många letade sig ut denna valborgsmässoafton och glädjande nog var det varken stökigt eller nämnvärt fylleri under valborgsmässoaftonen i Malungs kommun.

Mer läsning

Annons