Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas landstingsfullmäktige säger ja till Region Svealand

Landstingsfullmäktige säger ja till Region Svealand.
– Detta ger Dalarna bättre förutsättningar för utveckling. Men inget går med automatik. Vi måste jobba hårt för det, säger landstingsrådet Gunnar Barke.

Landstingsfullmäktige säger som förväntat ja till förslaget om storregioner, som innebär att Dalarna kan ingå i Region Svealand från 2019 - om riksdagen beslutar så i maj eller juni nästa år.

– Det här kommer ge en regional tillväxt som gynnar alla. Alla ska vinna något på detta. Vi kommer dock bli färre masar och kullor i nya regionparlamentet, men då är det viktigt att vi samtidigt bygger en politisk organisation som ger stor lokal bredd och inflytande. Exempelvis lokala nämnder och styrelser, så som i Västra Götaland. Vi vill att det ska finnas många ledamöter i nya regionparlamentet för den lokala representationens skull, säger Gunnar Barke.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti är kritiska.

– Detta förslag är inte välutrett. Hur går det med våra akutsjukhus i Dalarna? Var hamnar statens jobb? Vi vet inte. Detta måste vi veta innan vi tar ställning till detta förslag. Det är synd att Dalarnas befolkning inte ges möjlighet att få vara med att besluta om detta, säger oppositionsråd Ulf Berg (M).

Förutom de rödgröna partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger även allianspartierna Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet ja till förslaget om Region Svealand.

– Vi säger ja till remissvaret till regeringen. Frågan om ett ja till storregioner tar vi ställning till när regeringen lägger fram sin proposition till riksdagen. Vi säger ja om regeringen fördelar makt och resurser till regionerna. Det handlar bland annat om statliga jobb, infrastruktursatsningar, lokal vård och mer lokal makt till regionerna, säger oppositionsråd Lena Reyier (C).

Centerpartiets Göran Engström går dock emot egna partilinjen. Han menar att storregioner är ett hot mot demokratin. Detta när färre lokala folkvalda ska företräda sina väljare i det nya tänkta regionparlamentet.

– Makten kommer koncentreras mot Mälardalen. Avstånden mellan valda och väljare blir mycket stora både numerärt och geografiskt, säger han.

Han tror att Dalarnas landsbygd förlorar på Svealandsregionen. Vinnare blir de befolkningstäta Svealandslänen i Mälardalen.

– Vi kan förutsätta att det nya huvudkontoret i storregionen kommer utlokaliseras till någon av de stora städerna i Mälardalen. Detta kommer inte gynna stora delar av Svealandsregionen, som utgörs av landsbygd eller små tätorter i Dalarna, Gävleborg och Örebro län, säger Göran Engström.

Efter en intensiv debatt avgjordes frågan slutligen med votering. Med 48 röster mot 29 beslutade landstingsfullmäktige att ställa sig bakom förslaget om storregioner. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti röstade emot. Nej röstade även kristdemokraternas Katarina Gustavsson. Sex ledamöter avstod från att rösta, bland andra centerpartisten Göran Engström.