Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarnas andra tidning säljs på auktion

Peter Magnusson vid Falu stadsauktion har fått in ett helt unikt mynt. Ett 10 dalers silvermynt i koppar daterat 1644 till auktionen den 30 november.

- Om det skulle vara äkta vore det värt ett par tre miljoner men även om det är förfalskat så kommer priset att bli högt, tror Peter Magnusson som betecknar den kommande auktionen den historiskt bästa som hållits i Falun.

- Myntet som vi ska sälja fann vi hos en dam vars man avlidit. Hon konkade upp det från nedervåningen, det är tungt, 19,5 kilo.

- Myntet köptes på 1970-talet av en myntsamlare som flyttade till Amerika och så också är död så vi har inga spår bakåt i tiden, berättar Peter Magnusson som låter tre värderare oberoende av varandra bedöm myntet.

Myntkabinettet har fällt sin dom- förfalskning. Samma bedömning gör myntsamlaren Håkan Johansson.

- Myntet var värt sin vikt i koppas och vikten stämmer. Sveriges dyraste mynt såldes för ett halvår sedan för 850 000 kronor. Också det var en slags förfalskning, Gustav den III femkopekmynt som användes i kriget.

- Men man ser på porerna i detta mynt att det är gjutet. Myntets stansmärken finns på exakt samma platser som det som finns på det mynt som finns hos Myntkabinettet men stansmärkena är inte stansade vilket man också kan se, så min bedömning är att det är en förfalskning. Något annat vore en sensation, det finns åtta kända äkta 10 dalersmynt varav ett i privat ägo, säger Håkan Johansson.

Förfalskning av de svenska kopparplåtsmynten finns det flera av. Troligtvis tillverkades de i mitten av 1900-talet till samlare som ville ha myntkopior till sina samlingar men för säkerhets skull kommer Falu Stadsauktioner att låta en tredje expert titta på myntet.

Men det finns annat av lokalhistoriskt intresse som ska säljas på auktionen. Dalarnas första tidning gavs ut 1786 och hette Falu Veckoblad. Dalarnas andra tidning hette Tidning för Falu län och stad och gavs ut från 1838 till 1926. Hela utgåvan från 1845 går under klubban.

Men det finns mer gamla kopparplåtsmynt och 700 andra föremål på Peter Magnussons bästa auktion.

- Tidigare har kvalitetsföremål nästan alltid letat sig från Dalarna ner till de stora auktionshusen, säger Peter Magnusson som nu nästan är beredd på att gå med på att det plåtmynt han hittat är en förfalskning:

- Men 10 000 till 15 000 lär det gå för trots att det är en förfalskning..

Fakta: Fakta Svenska plåtmynt

Mellan 1644 och 1776 användes i Sverige stora och tunga kopparplåtar som mynt. De största hade valören 10 Daler SM (silvermynt), och gavs ut under åren 1644 och 1645. Mindre valörer var 8, 4, 2, 1 och den minsta: ½ Daler SM. 10-dalersplåtarna vägde 19,7 kg,

Valören anges i SM trots att det rör sig om ett kopparmynt. Det beror på att vi vid denna tid hade silvermyntfot.

Idag finns inte något samband mellan ett mynts valör och dess metallinnehåll. Men så var det förr

Plåtmynten slogs i Avesta i kopparplåt från Falu gruva.

Det finns runt 16 000 kända plåtmynt varav åtta exemplar av 10 Daler SM.