Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Zorn skulle ha varit glad"

Annons

- Det är underbart att komma hit, förklarade Hanna, som firat julen i Kättbo. Där bodde hon tills hon var sex år gammal, då familjen flyttade till Linköping. Nu studerar Hanna på musikkonservatoriet i Köpenhamn.

I torsdags kväll, då Hanna bjöd publiken på franska toner och en fantasi över Ack Värmeland, fick hon pianoackompanjemang av Helena Hirvonen. Helena spelade också åt Ulrika Ryssmats, som sjöng två sånger av John Jacob Niles.

- Det lät fantastiskt bra, tyckte Dic Aronson om deras framträdande. Dic höll i arrangemanget och han berättade lite grann och roande om kompositörer och musiker.

Tillsammans med sina körkompisar inledde Dic julunderhållningen med Bellmans begravningsmarsch Undan ur vägen, tre lättsamma miniatyrer på Alf Henrikssons texter och så framförde de August Södermans sång om ett bondbröllop.

- Den här kvällen går på något sätt i folkmusikens tecken, konstaterade Dic.

Längst bak i salen ljöd tonerna från en näverlur och Anna Aronson kom fram och berättade om näverluren och fäbodkullor. Anna spelade spilåpipa och även kohorn.

Mer folkmusik bjöd Pontus Selderman, fiol, och Bertil Skeeri, dragspel, på. De spelade en gammal Moralåt upptecknad efter Amus Olof Jönsson, Skänklåt till Pål Astrid och Pers Hans Olssons Marias brudpolska.

Gitarristen Hanna Falkenström, som studerar på musikhögskolan i Malmö, har varit hemma i Mora över jul och nyår. Hanna spelade ett stycke av Leo Brouwer och Fernando Sors bröllopsmarsch.

Det var fullsatt på muséet och publiken fick vara med och sjunga den engelska julramsan De tolv juldagarna. Det blev svårare och svårare för varje dag och efter tionde dagen tyckte Dic att det lät som en vevgrammofon som håller på och tappar farten. Publiken fick dock upp farten och avslutade tolfte dagens julramsa med bra kläm.

Anna-Karin Kerslow, Stina Juhlander och Karl-Johan Ejstes studerar folkmusik på Malungs folkhögskola. Nu fick de avsluta julunderhållningen med en folklig visa, Gullhöna och Orsa gamla brudmarsch.

Medan Karl-Johan spelade fiol dansade Anna-Karin och Stina ut julen.

Johan Cederlund, som är chef för Zornsamlingarna, berättade om Anders Zorn och hans förhållande till folkmusiken, som konstnär och välgörare.

- Jag tror att Zorn varit glad åt det rika musiklivet som Mora kan bjuda på idag, sa Johan.

Det här var den 49:e musikaliska julunderhållningen på Zornmuséet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons