Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zoellick tippas få leda Världsbanken

Annons

Robert Zoellick är det hetaste namnet till att bli Världsbankens nye chef, sedan den skandalomsusade Paul Wolfowitz meddelat att han avgår. Det talas också om Tony Blair, men det är inte troligt att Europa vill ta den striden med USA.

63-årige Wolfowitz meddelade natten till fredagen svensk tid att han avgår "för bankens bästa", till följd av uppståndelsen kring den höga lön han ordnade åt sin partner Shaha Riza då hon flyttade från Världsbanken till USA:s utrikesdepartement.

Utrikesminister Carl Bildt, som befinner sig i New York för samtal med bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, säger till TT detsamma som Världsbankens ledning om Wolfowitz:

Finansminister Anders Borg säger till TT att den svenska regeringen "tycker att det är bra att den här processen har förts till ett slut", så att Wolfowitz lämnar banken i månadsskiftet juni-juli.

Robert|B Zoellick, USA:s tidigare biträdande utrikesminister, seglade på fredagen snabbt upp som favorit till att efterträda Wolfowitz. Enligt Hubert Fromlet, chefekonom på Swedbank, uppfyller han kriterierna: Kunskap om tredje världen, hög integritet, gott rykte och ledaregenskaper.

Storbritanniens premiärminister Tony Blair avgår ju, i sammanhanget synnerligen vältajmat, i slutet av juni. Han är fortfarande relativt ung och väntas vara på spaning efter ett internationellt högstatusjobb. Men han kommer från fel sida av Atlanten.

I praktiken ligger beslutet hos USA:s president George|W Bush, i enlighet med traditionen att Världsbankschefen utses av Washingtonregeringen medan Europa tar fram chefen för systerorganisationen IMF, Internationella valutafonden.

Det höjs röster för att denna tradition ska skrotas, men EU väntas inte vilja ta strid _ skulle maktfördelningen i Världsbanken/IMF göras om efter dagens ekonomiska verklighet har Europa allt att förlora och snabbväxare som Indien och Kina allt att vinna.

TT

Mer läsning

Annons