Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zimbabwier tros mördad för foton

Annons

En zimbabwisk tv-fotograf som hittats mördad befaras ha dödats av regimen som hämnd för de utsmugglade bilderna av den misshandlade oppositionsledaren Morgan Tsvangirai.

Den brittiska tidningen The Independent skrev på tisdagen att Edward Chikombo, deltidsanställd fotograf vid det statliga tv-bolaget ZBC, hittades död i veckoslutet efter att ha blivit bortförd från sitt hem några dagar tidigare.

Tidningens källor i Harare befarar att det finns ett samband mellan mordet och de tv-bilder av den svårt misshandlade oppositionsledaren Morgan Tsvangirai som spreds över världen för ett par veckor sedan efter att ha smugglats ut ur Zimbabwe.

Zimbabwiska statstelevisionens fotografer filmar rutinmässigt de flesta politiska händelser i landet, men bilder som är ofördelaktiga för regimen får inte visas inom landet. Emellanåt händer det att censurerade bilder når utlandet, och flera fotografer har tidigare avskedats eller trakasserats på misstanken att de sålt bilder.

Varken brittiska BBC eller amerikanska CNN får rapportera från Zimbabwe och journalister utan korrekta ackrediteringspapper riskerar två års fängelse.

Det finns inga oberoende medier kvar sedan tidningen Daily News stängdes för en tid sedan. Lokala journalister som arbetar för utländska medier tar stora risker.

Ögonvittnen berättar för The Independents skribent att de sett en grupp beväpnade män föra bort fotografen Chikombo i en silverfärgad pickup av samma modell som iakttagits vid andra tillslag de senaste veckorna mot regimkritiker.

TT

Mer läsning

Annons