Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxrånaren dömdes till 2,5 års fängelse

Annons

Det var tre mycket tagna kassörskor som tog plats i tingssalen för att för första gången sedan rånet möta den man som med en yxa som vapen rånade dem för fyra veckor sedan.

En och en fick de berätta om kvällen och hur de strax efter stängning plötsligt attackerades av yxrånaren när de var på väg ut genom personalingången.

Mannen som stått gömd bakom en container på lastkajen rusade fram och tvingade de tre kvinnorna tillbaka in i butiken.

-Jag trodde inte att det var sant och att det var någon som försökte att skämta med oss, berättade den äldre av de tre kvinnorna.

Av vittnesmålen framgår tydligt att hennes sinnesnärvaro under den mycket pressade och hotfulla siuationen varit ovärderlig för de övriga två flickorna som båda är i de övre tonåren och som kombinerar arbetet i butiken med gymnasiestudier.

En av de yngre flickorna uppmanades att binda de övriga två med buntband, men flickan var så livrädd och tagen av stundens allvar att hon var helt paralyserad. Den medelålders kassörskan erbjöd sig då att sätta fast de andra vilket rånaren accepterade. Hon förstod också att hon själv skulle bindas efter att hon tagit fram pengarna och hade därför sinnesnärvaro nog att se till att en av flickorna lätt skulle komma loss.

När rånaren sedan tvingade henne genom lokalen till det utrymme där pengarna förvarades tog hon också en väg där hon visste att övervakningskameror skulle fånga det som hände på film. Även efter det att kassaskåpet öppnats gjorde hon allt för att försvåra flykten för rånaren.

-Jag lastade i så mycket mynt som möjligt för att det skulle bli tungt att bära, berättade hon.

Hon uppmanade också den påtände rånaren att lugna ned sig, något som också rånaren själv erkände att hade en viss effekt på hans fortsatta handlande.

-Jag förstod inte hur hon kunde vara så kall, berättade rånaren inför tingsrätten.

-Jag måste verkligen säga att du agerade på ett mycket föredömligt sätt, sade rättens ordförande Lars-Erik Bergström imponerat efter vittnesmålet från kassörskan.

Trots att de tre anställda återgick till arbetet någon dag efter rånet kunde de ändå vittna om hur de påverkats psykiskt av rånet och om hur de idag har stora problem med mörkrädsla, sömnsvårigheter och även fysiska problem som huvudvärk och magont. De två yngre går dessutom i fortsatt regelbunden terapi för att bearbeta upplevelsen.

För dessa besvär och den kränkning som rånet och frihetsberövandet innebar yrkade samtliga tre på ett skadestånd vardera med 36 300 kronor.

Rånaren själv berättade om hur idén till rånet kommit dagen före sedan han pressats att betala en narkotikaskuld på 50 000 kronor.

Han lånade yxan av en bekant genom att påstå att han skulle ut för att grilla. Han tillverkade rånarluvan genom att klippa hål för ögonen i både en höghalsad tröja och i en mössa.

Innan rånet stärkte han sig också genom att snorta 0,2 gram amfetamin.

Hans egen beskrivning av händelseförlopppet stämde väl överens med vad de tre kvinnorna berättat vilket ledde till att några pressande förhör aldrig behövde hållas av åklagaren Olle Sohlberg. Rånaren läste också upp en skriftlig ursäkt till de tre kvinnorna där han sade sig önska att han kunde vrida tiden tillbaka för att få det hela ogjort.

-Jag kan aldrig gottgöra det jag gjort och förstår att ni och era familjer tagit stor skada av händelsen. Nu måste jag ändå leva med det och kan bara hoppas att ni kan förlåta mig, sade han och garanterade att ingen av de tre i fortsättningen behövde vara rädda för honom.

Åtalet omfattade även narkotikabrott samt ett fall av misshandel där 25-åringen stod åtalad för att ha misshandlat en yngling från annan ort i samband med en fest i Vansbro den 10 december 2005.

I det fallet sade sig 25-åringen inte ha något minne av händelsen. Den misshandlade samt ett vittne fick avlägga sina vittnesmål inför tingsrätten via telefon.

I sin slutplädering menade Olle Sohlberg ändå att annan påföljd än fängelse var utesluten med tanke på brottens omfattning, medan försvararen Johan Matz menade att skyddstillsyn i kombination med en omfattande vårdplan vore en rimligare påföljd.

Han hänvisade till att 25-åringen inte tidigare figurerat i vare sig brotts- eller socialnämndens register över drogmissbrukare trots sin trassliga uppväxt i en miljö fylld av droger och kriminalitet. Advokat Johan Matz menade att ett fängelsestraff enbart skulle innebära ytterligare skador för hans klient och försvåra en anpassning till ett nytt liv.

Tingsrätten gick ändå på åklagarens linje och meddelade efter en kort enskild överläggning sin dom på 2,5 års fängelse. De sänkte dock skadeståndsanspråken till var och en av kassörskorna med fem tusen kronor till 31 300 kronor. 25-åringen ska dessutom betala ersättning till Ica Supermarket med drygt 31 000 kronor samt 5 000 kronor för sveda och värk till den misshandlade ynglingen. Han ska även kvarstanna i häkte i väntan på att fängelsedomen verkställs.

Rättens ordförande Lars-Erik Bergström frågade 25-åringen om han hade något att tillägga.

-Hade jag inte haft det här problemet med missbruket så hade jag inte suttit här idag. Det är där problemet ligger, sade 25-åringen innan han fördes iväg av häktespersonalen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons