Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare en karensdag övervägs

Annons

Den som blir sjuk kan i framtiden få två karensdagar innan några pengar betalas ut.

Förslaget finns med i ett åtgärdspaket som tagits fram inom finans- och socialdepartementen.

Där föreslås också att fler karensdagar införs efter en periods sjukskrivning. I en promemoria som tagits fram av de båda departementen kan det exempelvis bli dag 14 eller dag 90.

Huvudsyftet med åtgärdspaketet är att korta de långa sjukskrivningarna och att minska antalet nya förtidspensionärer. En ettårig tidsgräns för att vara sjukskriven ingår också i promemorian. Enligt finansminister Anders Borg (m) är förslagen internt arbetsmaterial och han beklagar att de kommit ut.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg är mer tveksam till förslagen.

Tomas Eneroth (s), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, menar att regeringen med förslagen skulle lämna de sjukskrivna i sticket.

Ekonomisk otrygghet ökar utanförskapet för dem som drabbats av ohälsa, påpekar Eneroth.

Förslagen från departementen, som båda leds av moderata ministrar, tar sikte på höstbudgeten. Men innan de blir skarpa lagförslag ska de stötas, blötas och vässas mellan alla fyra regeringspartier.

Eneroth har dock inga illusioner om hur det kommer sluta.

Centerpartisten Solveig Zander är ledamot i socialförsäkringsutskottet och partiets talesperson i frågan. Hon har inte hört talas om innehållet i promemorian och säger att hon borde ha informerats om det funnits ett färdigt förslag. Men hon tycker att det är bra att uppgifterna nu kommit ut.

Hon är ytterst tveksam till en extra karensdag och säger att det skulle drabba låginkomsttagare. Hon tycker att det viktigaste är att minska sjukskrivningarna, och det gör man genom att säkerställa en snabb behandling genom bättre kontakt mellan den sjuke och Försäkringskassan och vården.

TT

Mer läsning

Annons