Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkar på rättpsykiatrisk vård

Annons

Rättegången om knivmordet på en åttaårig pojke i Norrahammar inleddes i dag. Den psykiskt sjuke 27-åring som åtalas för dådet erkänner att han huggit pojken, men nekar till mord.

Både åklagaren Anders Brokelind och 27-åringens försvarare Anders Tolke yrkade i sina slutanföranden på att den åtalade ska dömas till rättspsykiatrisk vård. En undersökning har visat att han är allvarligt psykiskt störd.

Åklagaren yrkade att 27-åringen döms för mord eller dråp, medan försvarsadvokaten vill att han ska dömas för grov misshandel.

Jönköpings tingsrätt meddelar sin dom den 28 mars.

27-åringen berättade i tingsrätten i Linköping ingående och detaljerat om sina vanföreställningar vid tiden för mordet.

Den åttaåriga pojken var i slutet av januari på väg hem från skolan i lilla Norrahammar, söder om Jönköping, när han överfölls bakifrån. Barnet tog emot ett 40-tal knivhugg varav de flesta träffade i halsen och nacken. Trots att vittnen avbröt dådet och skrämde bort gärningsmannen avled pojken.

Nu berättade mannen att han upplevt inre röster som hade mordhotat honom. Genom att ta livet av någon annan kunde han få tillfälle att ta sitt eget liv och därmed undvika en utdragen, plågsam död. Han hade föreställningar om att rösterna hotat honom med det.

Pojken mördades med ett 40-tal knivhugg.

Han har tidigare varit tveksam till om pojken han attackerade verkligen är död, eftersom han upplevde händelsen som ett iscensatt skådespel. På en direkt fråga från sin advokat om vad han nu tror om saken, svarade han i rättssalen:

Sedan den åtalade börjat ta medicin igen, efter häktningen, har de inre rösterna talat mera sällan till honom. Han har inte helt blivit av med dem, men säger sig inte ha hört dem varken under rättegångsdagen eller dagen före.

Kort efter häktningen flyttades mannen till rättspsyk i Vadstena.

Mannen har efter mordet genomgått en ny rättspsykiatrisk undersökning och har befunnits vara allvarligt psykiskt störd, både i dag och vid mordtillfället.

TT

Mer läsning

Annons