Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yosef får stanna över sommaren

Annons

- Vi är naturligtvis glada över att avvisningsbeslutet skjutits på framtiden, men frågan är hur länge vi orkar leva i den här ovissheten, säger Stefan Claesson.

Familjen Claesson har fått klart för sig att det är massor av folk som skriver på protestlistan mot avvisningsbeslutet. Vid tisdagens speedwaymatch mellan Masarna och Luxo Stars meddelade speakern de 3 500 åskådarna att det vid entrén fanns protestlistor att skriva under.

- Jag har också fått klart för mig att många tror att det hela är klart, att Yosef inte kommer att avvisas. Men det får inte folk tro. Blir Yosef och hans bilologiska föräldrar avvisade är det en tragedi för familjen och det är en tragedi för vår familj, säger Stefan.

Socialnämnden i Ludvika har beslutat om tillfälligt flyttningsförbud av Yosef och fått stöd för det i länsrätten. Nu ska socialen i Ludvika arbeta fram en så kallad plan för återvändande resa, en plan som kan ta hela sommaren att arbeta fram.

Hedemorapolitikern Owe Ahlinder, c, som håller tät kontakt med myndigheterna, har skickat ett brev till socialnämnden i Ludvika:

- Jag vill stödja dem att sätta stopp för avvisningsplanerna av Yosef. Och med skrivelsen får socialnämnden i Ludvika veta att de har stora delar av medborgarna med sig, säger han.

Ahlinder uppmanar socialnämnden att så fort som möjligt följa upp det tillfälliga flyttningsförbudet med en ansökan om tillsvidare flyttningsförbud hos länsrätten.

I skrivelsen hänvisar Ahlinder till socialtjänstlagen och barnkonventionen.

- Vi kan inte släppa uppmärksamheten på det här fallet utan måste följa förloppet. Oavsett måste Yosef få fortsätta sitt liv i nuvarande miljö, det är helt uteslutet att rycka bort honom från den enda trygghet han känner.

Protestlistorna kommer att överlämnas till utlänningsnämnden i slutet av nästa vecka:

- Uppslutningen har varit väldigt god. Jag har pratat med handläggaren på utlänningsnämnden för att förbereda denne på kommande skriftväxling, säger Ahlinder.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons